Zanimljivosti

Dalija Milić Kralj dobitnica godišnje nagrade Hrvatskog robotičkog saveza za 2021. godinu

Dalija Milić Kralj dobitnica godišnje nagrade Hrvatskog robotičkog saveza za 2021. godinu

Dalija Milić Kralj dobitnica je godišnje nagrade Hrvatskog robotičkog saveza za edukaciju u robotici, odnosno za izuzetan doprinos razvitku i unapređenju izvanškolskog i izvannastavnog odgoja i obrazovanja u području robotike u 2021. godini. Dalija je nominirana za ovu nagradu na prijedlog Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Po struci Dalija je diplomirani inženjer pomorskog prometa, brodostrojarski smjer. Zaposlena je u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik, gdje već 21 godinu predaje strojarsku grupu predmeta. Svake godine vodi učenike na stručne izlete u posjet nekoj tvornici i na taj im način širi vidike vezane uz njihove interese i buduća zvanja. S njima također redovito sudjeluje na domaćim i međunarodnim natjecanjima gdje ostvaruju izvrsne rezultate, poput RoboStart (osvojeno prvo mjesto), RoboCup junior Hrvatska (osvojeno treće mjesto), ali i sama osvaja nagrade kao mentorica. Prošle godine ekipi ZTK Dubrovnik CRO team bila je mentorica na svjetskom prvenstvu u robotici „RoboCup Worldwide 2021.“.

Članica je udruge Hrvatsko društvo za robotiku od 2014. godine, pri čemu održava radionice robotike u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a doprinijela je i u organizaciji Robotičke alke u Dubrovniku 2010. i 2021. godine. Prošle godine organizirala je natjecanje iz robotike, vezano uz EU projekt ”Uvod u robotiku” te je kao edukator sudjelovala u Ljetnoj školi tehničke kulture i programiranja u Župi dubrovačkoj i Ljetnoj radionici robotike na Hvaru. Iste godine održala je i predavanje na međužupanijskom stručnom skupu, na temu „Primjena grafičkog tableta u on-line nastavi”. Ujedno je i koordinatorica za Crveni križ te je bila mentorica učenicima na natjecanju Crvenog križa i robotike, a tri godine za redom je voditeljica stručnog aktiva strojara i brodostrojara u školi.
Dalija je jedna od glavnih sudionica Erasmus+ projekta „CAT“. Realizacija projekta Kibernetička napredna tehnologija (CAT) koji je ocijenjen od strane nadležne Agencije za mobilnost i programe EU oznakom good practice  na Erasmus+ disimilacijskoj platformi. Sažetak projekta uvršten je na mrežne stranice Agencije za mobilnost i programe EU kao primjer dobre prakse za 2018. u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u Ključnoj aktivnosti. Vezano uz tu mobilnost, napisala je i kurikulum za fakultativnu nastavu iz robotike koja se održava u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik.

HROBOS nagradu u istoj kategoriji kao Dalija dobio je i Lovro Šverko. Povelju HROBOS za 2021. godinu dobila je Zajednica tehničke kulture Karlovac, a počasno zvanje Instruktor HROBOS dobila je Elvira Špelić Vidović.

Podsjetimo, godišnju nagradu HROBOS za edukaciju u robotici 2020. godine dobio je tajnik Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije Tomo Sjekavica.

Pročitajte još

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist