Kultura

FOTO ‘Župnikovi zapisi i sjećanja’ dr. don Stanka Lasića u Sponzi

Naslovna don Stanko Lasic

Župnikovi zapisi i sjećanja“ naziv je knjige autora dr. don Stanka Lasića koja je u atriju Palače Sponza predstavljena u petak, 4. kolovoza.

Uz autora knjigu su javnosti predstavili i dr. don Ante Pavlović, profesor religijske pedagogije i katehetike na KBF-u u Sarajevu, dr. sc. Ivica Prlender, docent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i bivši intendant Dubrovačkih ljetnih igara, te dr. sc. Katarina Horvat-Levaj,  znanstvena savjetnica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu i glavna urednica monografije o dubrovačkoj katedrali. Knjiga je predstavljena u sklopu programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara, a predstavljanje je moderirao Petar Marija Radelj. Večer je ujedno zamišljena i kao svojevrstan homage životu don Stanka Lasića.

Profesor religijske pedagogije i katehetike Pavlović javnosti je nabrojao brojne značajne stavke iz knjige dr. don Stanka Lasića. Istaknuo je kako je autor u knjizi riječima i primjerima po preminulim i živim svjedocima pokazao da samo etička i kršćanska moralna uporišta i načela utemeljena u razumu i objavi mogu biti istinski temelj boljeg i pravednijeg društva. Dodao je i kako se ova knjiga pridružuje bogatoj dubrovačkoj i hrvatskoj, crkvenoj i kulturnoj baštini te da „ju nije moguće zaobići, osobito u istraživanju i prosudbi crkvenoga i društvenoga života na području dubrovačke biskupije u posljednjih sedamdesetak godina.“

„Knjiga zrcali nesvakidašnju osobnost autora. Kada vidimo koliko je široki raspon djelatnosti ima don Stanko, čime se sve bavio i što je se uspješno ostvario, možemo reći da je time nadmašio i najangažiranijeg svećenika. Da bi za takvo nešto bilo potrebno više od pola stoljeća možda i više od jednoga života“, kazala je znanstvena savjetnica Horvat-Levaj. Za autora je još rekla kako je neumorni promicatelj i obnovitelj kršćanske i sakralne baštine, te da je imao veliku zaslugu u tome što je monografija dubrovačke katedrale ugledala svjetlo dana.

Docent Prlender istaknuo je kako je u knjizi dominantan dokumentaristički pristup tekstovima te da o autoru jako puno govori to što je u brojnim literarnim portretima pružio jednak tretman kako svećenicima i biskupima, tako i crkovinarima i zvonarima. „Ako je nešto mjera uspjeha dragi don Stanko, onda se možemo složiti da ste svojim dubrovačkim desetljećima postali osoba duboko utkana u Grad i koja je stvarni njezin važan i dragocjen dio.“

Na kraju se okupljenima obratio i sam autor Lasić koji je zahvalio predavačima što su mu ukazali čast pristavši sudjelovati na ovom događanju, svima onima koji su pomogli da se ova knjiga objavi, ali i svima onima koji su došli u Sponzu na predstavljanje. Dodao je i kako je ovom knjigom želio ponuditi javnosti sliku i portret jednog svećenika koji se kao župnik 50 godina trudio predano služiti Bogu i biti blizak ljudima.

Ova knjiga memoarsko-dnevničke proze podijeljena je, na nešto više od 600 stranica, u tri velike cjeline koje odgovaraju i životnome putu don Stanka Lasića. Prva govori o rodnome kraju u Hercegovini, obiteljskome porijeklu, dječaštvu i odrastanju te dolasku na školovanje u dubrovačko sjemenište, a drugi dio posvećen je otoku Korčuli na kojemu je don Stanko bio župnikom u mjestima Čara i Smokvica skoro dvadeset godina. Treći, najveći dio knjige, posvećen je Dubrovniku, gradu koji je po njemu “susretište svjetova i grad neiscrpne tradicije” i u kojemu bez prekida djeluje već skoro trideset godina.

Kroz sve tri cjeline isprepliću se osobna sjećanja s opisima njegova svećeničkog rada u mjestima u kojima je djelovao. Tako se u knjizi mogu naći brojni nekrolozi i govori na vjenčanjima, krštenjima, obljetnicama i drugim prigodama, kao i biografije nekih ljudi s kojima je don Stanko surađivao. Između ostalog se mogu pročitati i tekstovi o smokvičkoj “Kumpaniji”, zapisi iz ratnoga Dubrovnika ili stručna rasprava o restauraciji glavnoga oltara dubrovačke katedrale. Knjiga kroz biografske zapise don Stanka Lasića daje i svojevrsnu kroniku dijela događanja u Dubrovačkoj biskupiji u proteklom polustoljetnom razdoblju. Mogu se vidjeti i brojne fotografije iz života župnika Lasića ali i s raznih događanja u župama u kojima je djelovao. Župnik Lasić u svojoj knjizi prisjetio se i svih biskupa koji su stolovali u dubrovačkoj katedrali, kanonika i rektora katedrale, te bojnih vrijednih suradnika laika.

Knjiga je izdana u 700 primjeraka, nakladnik je Dubrovačka biskupija, uredio ju je dr. sc. Ante Šoljić, a lektorirala Mirjana Žeravica.

Povod za objavljivanje knjige bilo je i obilježavanje 50 godina svećeničkog djelovanja koje župnik Lasić istog dana proslavio misnim slavljem u dubrovačkoj katedrali.

Nikša Sentić/Dubrovačka Biskupija

Pročitajte još

BONAČIĆ, CORVINO I LIPIĆ Predstavili novi jazz album pred brojnom publikom u atriju Kneževa dvora

Dulist

LIKOVNA RADIONICA KOMARDA 2024. Slikanje uz predivan pejzaž Grada

Dulist

PRIČE O MUDROJ SOVI Pripovjedanje za djecu Maje Punoš Rebić

Dulist