Aktualno

[FOTO] Završena je sanacija portala na vanjskim Vratima od Ponte

Sanacija portala na vanjskim Vratima od Ponte u staroj gradskoj jezgri uspješno je završena, nakon što se u obnovu krenulo zbog oštećenja kamene grede na unutarnjoj strani portala koja je predstavljala opasnost za prolaznike, javljaju iz Društva prijatelje dubrovačke starine.
Navode kako su konstrukcijskom sanacijom zamijenjeni oštećeni elementi kamene grede s unutarnje strane portala te su ugrađeni novi kameni elementi s principom uklještenja zaglavnim kamenom, koji su dodatno učvršćeni ugradnjom karbonskih šipki u usječene žljebove duž donje strane kamene grede, a koji su po izvedbi zapunjeni.
Oštećeni dio vrata saniran je stolarskim, kovačkim i ličilačkim radovima; restaurirani su postojeći i izrađeni novi, nedostajući metalni elementi nosivog sklopa vrata te je obnovljena boja uz novi, zaštitni premaz.
Restauratorskim radovima odrađena je reprofilacija većih oštećenja na kamenom portalu, napravljeno je ujednačavanje boje postojećeg i novog kamena sanirane kamene grede, ne agresivnim metodama uklonjeni su mikroorganizmi s kamene plastike uz njeno ujednačavanje boje i zaštitni premaz te je urađena sanacija fuga.
Radove je financiralo Društvo prijatelja dubrovačke starine, a izvedeni su temeljem troškovnika radova hitne sanacije odobrenog od Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Vrijednost radova iznosila je 245.654,00 kn + PDV, izvodila ih je tvrtka Spegra d.o.o., dok je stručni nadzor obavljala tvrtka Struktura projekt d.o.o.

Pročitajte još

U Komolcu pronađena mrtva sova, radi li se o onoj koja se prije nekoliko dana slikavala na Stradunu?

Dulist

Masterchef elita stiže na prvi street food festival ‘Bavarin’

Dulist

[FOTOGALERIJA] Bablje ljeto izmamilo Dubrovčane na Banje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija