Kultura

FOTO/ZANIMLJIVA IZLOŽBA ‘Komoda je tip namještaja koji živi kroz stoljeća’

‘Komode kroz stoljeća: namještaj iz zbirke Kulturno-povijesnog muzeja u Dubrovniku’, izložba autorice i ravnateljice Dubrovačkih muzeja Pavice Vilać otvorena je u petak u Kneževu dvoru.

Izložba se sastoji od 25 komoda iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja te nekoliko primjeraka iz vanjskih, privatnih zbirki. Jedinstvena je ovo prilika za vidjeti izložene primjerke jer su neke od njih inače smještene u depou. Predstavlja razvoj komoda kroz stoljeća, točnije od 17. do 19. stoljeća. Najzastupljeniji primjerci su oni iz 18. stoljeća kad je komoda zapravo bila u posebnoj modi i kao reprezentativan namještaj – namještaj prestiža.

– Komoda je tip namještaja koji živi kroz stoljeća. Nema se često prilike vidjeti izložbu posvećenu namještaju, meni se čini kako je nije bilo od 80-ih – ističe autorica Vilać. Pojavila se u trenutku kad je škrinja izgubila svoju funkciju kao glavni namještaj renesanse.

Komode su u Dubrovačke muzeje došle otkupom najvećim dijelom, ali i darovanjima nakon Drugog svjetskog rata. Mahom se radi o talijanskim komodama, proisteklih iz venecijanskih radionica, ali i onih iz Genove te Napulja i Sicilije.

Ovo je posljednja u nizu izložbu Dubrovačkih muzeja u ovoj godini, a treća autorska iz fundusa, odnosno baštine koju čuvaju Muzeji. Izložba, koju je svečano otvorila Katarina Doršner kao predstavnica Grada Dubrovnika, ostat će otvorena do 31. ožujka 2019. godine.

Pročitajte još

Miho Baće bit će direktor TUP-a: ‘Zanos je ogroman, sretan sam i počašćen!’

Dulist

100. OBLJETNICA Tematsko stručno vodstvo ‘Bukovčevi ateljei – Cavtat’ u Kući Bukovac

Dulist

Mlada pjesnikinja Lara Čustović predstavila svoju prvu zbirku ‘Posebno drugačija’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija