Grad

FOTO Vozni park Libertasa pojačan sa sedam novih prigradskih autobusa

FOTO Vozni park Libertasa pojačan sa sedam novih prigradskih autobusa

U sjedištu gradske tvrtke Libertas u Komolcu, ove je subote predstavljeno novih sedam gradsko-prigradskih poluniskopodnih autobusa marke IVECO, financiranih putem fondova Europske unije.

-Libertas u drugom valu nabave iz EU fondova nabavlja 18 autobusa, ukupne vrijednosti 31 milijun kuna. Danas smo tu jer nam je isporučeno sedam autobusa iz grupe 3. To su gradsko-prigradski autobusi kapaciteta 76 mjesta, od čega je 45 sjedećih i 31 stajaći. Vrijednost svih autobusa je 10 i pol milijuna kuna. Financiranje iz EU fondova u ovom postupku je 85 posto, odnosno 9 milijuna kuna ćemo dobiti EU sredstava, a ostalih milijun i pol je naših. Tu su i predstavnici općina jer su autobusi namijenjeni za pretežito njihovo područje, jedan ide na Ston, jedan na Slano, jedan na Brsečine, na Molunat i tako dalje – naglasio je direktor Libertasa Franko Mekišić.

Hoće li se pojačati linije na prigradskim područjima, bilo je jedno od pitanja novinara.

-Autobusi će biti raspoređeni na prigradske linije, a mislimo da je i trenutna povezanost adekvatna potražnji. Neće se povećavati. Mi smo kilometražom došli na 2019. i smatramo da je povezanost prigrada adekvatna i na istoku i na zapadu. Autobusi će biti raspoređeni na prigradske linije – kazao je Mekišić.

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je na početku prvog mandata isticao da je cilj da javni gradski prijevoznik manje autobusa kupuje vlastitim sredstvima, a više dobavlja EU sredstvima.

-To se realizira. Prethodno je bilo 11 autobusa. Sad već imamo sedam prigradskih, ostatak autobusa dolazi vrlo skoro, kroz par tjedana i nakon toga možemo podvući crtu i reći da smo odradili sjajan posao, što ne znači da će tu posao završiti. Pred nama je i program ITU mehanizma, odnosno ITU područja grada koji će nam omogućiti kupnju još dodatnih autobusa, s tim da će naša intencija u tom trenutku ići prema električnim autobusima. Već smo više testirali i vjerujemo da smo spremni i za taj iskorak. Ukupno, kada zbrojimo sve autobuse, ove koji bi trebali doći, i ovi koji su već tu, to je ukupno 35 novih vozila. To je značajno povećavanje standarda u vožnji javnog gradskog prijevoznika, kako na području grada, tako i prigradskog područja. Drago mi je da su prvi autobusi prigradski i da se pokazuje da jednaku brigu vodimo, kako o gradu, tako i o prigradu i na taj način omogućavamo komfornu vožnju i na jednim i na drugim linijama – istaknuo je.

Robert Vrhovski, predstavnik dobavljača autobusa, tvrtke Autobus d.o.o. istaknuo je kako im je drago što su dio revitalizacije voznog parka Dubrovnika. Radi se, kako kaže, o vozilima koja su namijenjena za spoj urbanog i prigradskog prometa.

-Ta vozila bi bila prioritetno namijenjena za okolicu Dubrovnika, dakle za spoj Dubrovnika s okolnim općinama. Sva vozila su klimatizirana, opremljena rampama za invalide. Specifična su po tome što su opremljena prigradskim sjedalima, dakle sjedalima koja su namijenjena za dulju vožnju – dodao je.

Nabavljenih sedam gradsko-prigradskih poluniskopodnih autobusa marke IVECO dužine su 12 metara, kapaciteta 76 mjesta, od toga su 44 sjedeća. Vozila su opremljena E6 motorima koji udovoljavaju suvremenim ekološkim normama. Dobavljač je je tvrtka Autobus d.o.o., a vrijednost nabave iznosi 10 570,840,00 kuna (uvećano za PDV). Novom akvizicijom značajno će se smanjiti starost voznog parka gradskog javnog prijevoznika.

Riječ je dijelu od ukupno 18 novih autobusa koje Libertas Dubrovnik d.o.o. i Grad Dubrovnik nabavljaju putem strukturnih fondova Europske unije kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ i uz sufinanciranje od 85 posto. Ugovori za nabavu autobusa vrijedni gotovo 31 milijun kuna, potpisani su 22. studenog 2021. u Velikoj vijećnici, a u okviru ovog projekta nabavit će se još šest gradskih niskopodnih, tri midi prigradska i dva zglobna gradska niskopodna autobusa.

 

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist