Grad

[FOTO/VIDEO] Tijelovska procesija ulicama Grada

Katolici danas obilježavaju Tijelovo, Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove ili Korosante. Svečano euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predslavio je apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Nakon mise uslijedila je euharistijska procesija kroz Grad koja je okupila mnoštvo građana.

blank

Mons. Uzinić nosio je Presveti Oltarski Sakrament, a slijedili su ga svećenici, redovnici, redovnice, zbor te brojni vjernici. Procesija je krenula iz Katedrale, prošla Ulicom od Puča, zatim ispred Male braće te nastavila Stradunom da bi se još jednom zaustavila ispred Crkve sv. Vlaha te ponovno vratila u Katedralu. Ispred svake od navedenih crkava zaustavljalo se na nekoliko trenutaka te se molilo.

 

blank
Ovaj katolički blagdan obilježava se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa, a u Hrvatskoj se vodi kao neradni dan i spomen je na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. ijelovo se kao blagdan pojavljuje u 13. stoljeću, odnosno uvodi se u Njemačkoj 1253. godine. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

blank

Prema priči vezanoj uz ovaj blagdan, augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu, što se u konačnici i dogodilo u 14. stoljeću.

 

Pročitajte još

Obilježena 30. obljetnica osnutka Odreda naoružanih brodova

Dulist

Na današnji dan osnovan je Odred naoružanih brodova, jedan od najvažnijih činitelja uspješne obrane Dubrovnika

Dulist

FRANKOVIĆ I GABRIČEVIĆ U OBILASKU Pogledajte kako napreduju radovi budućeg doma umirovljenika u Gružu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija