Grad

[FOTO/VIDEO] Tijelovska procesija ulicama Grada

[FOTO/VIDEO] Tijelovska procesija ulicama Grada

Katolici danas obilježavaju Tijelovo, Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove ili Korosante. Svečano euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predslavio je apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Nakon mise uslijedila je euharistijska procesija kroz Grad koja je okupila mnoštvo građana.

[FOTO/VIDEO] Tijelovska procesija ulicama Grada

Mons. Uzinić nosio je Presveti Oltarski Sakrament, a slijedili su ga svećenici, redovnici, redovnice, zbor te brojni vjernici. Procesija je krenula iz Katedrale, prošla Ulicom od Puča, zatim ispred Male braće te nastavila Stradunom da bi se još jednom zaustavila ispred Crkve sv. Vlaha te ponovno vratila u Katedralu. Ispred svake od navedenih crkava zaustavljalo se na nekoliko trenutaka te se molilo.

 

[FOTO/VIDEO] Tijelovska procesija ulicama Grada
Ovaj katolički blagdan obilježava se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa, a u Hrvatskoj se vodi kao neradni dan i spomen je na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. ijelovo se kao blagdan pojavljuje u 13. stoljeću, odnosno uvodi se u Njemačkoj 1253. godine. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

[FOTO/VIDEO] Tijelovska procesija ulicama Grada

Prema priči vezanoj uz ovaj blagdan, augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu, što se u konačnici i dogodilo u 14. stoljeću.

 

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist