Zanimljivosti

FOTO/VIDEO Pogledajte akciju premještanja pčela iz krovišta crkve Gospe od Milosrđa

U Svetištu Gospe od Milosrđa nedavno se odvilo premještanje pčelne zajednice koja se nalazila u krovu crkve. Akcija premještanja pčela odvijala se čak tjedan dana. Kristijan Jusić, pčelar specijalist i pripadnik Hrvatske pčelarske službe rekao je kako je ovo bio poseban zadatak za njega. Naglasio je da se pčele nije moglo ostaviti u krovu, gdje su, kako je dodao, boravile skoro tri godine! Kad su otvorili dio krova, primijetili su kako su vrijedne pčele napravile oko 15 kilograma meda.

-Stvorile su nekoliko redova saća te su živjele potpuno neovisno o čovjeku. U svetištu nije bilo prikladno mjesto za njih. Nije ih se moglo ostaviti u krovu zbog pitanja odgovornosti i zaštite župljana. Jer kad je vruće, lete dosta nisko. Inače bismo ih ostavili – naglasio je Jusić istaknuvši kako je cijeloj akciji prethodila velika priprema. Pčele su se, navodi dalje, premjestile u mali pčelinjak u sklopu samostana, odnosno maslinika i povrtnog dijela.

-Drago mi je da smo to napravili. Sad će pčelinjak rasti, do nekih možda tridesetak košnica. Ovo je tek prva godina. Vidjet ćemo kako će se sve razvijati – naglasio je.

Video premještanja možete vidjeti ovdje.

Pročitajte još

Cijepljeni ste i preboljeli ste koronavirus? Evo što očekivati ako se ponovno zarazite

Dulist

Dubrovnik se našao na listi najsrdačnijih europskih gradova

Dulist

Kako suvremene tehnologije možemo koristiti u svrhu povećanja pristupačnosti i kvalitete života?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija