Crna kronikaUrednički izbor

[FOTO/VIDEO] NAJVEĆA ZAPLJENA HEROINA IKAD! Brodovi stigli iz Kolumbije i Iraka, droga namijenjena europskom narko tržištu

[FOTO/VIDEO] NAJVEĆA ZAPLJENA HEROINA IKAD! Brodovi stigli iz Kolumbije i Iraka, droga namijenjena europskom narko tržištu

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska zaplijenila je 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina. Radi se o vrlo skupocjenoj drogi koja bi na tržištu postigla ukupnu vrijednost od oko 17 milijuna eura. Riječ je o dva, međusobno nepovezana, kriminalistička istraživanja koja su rezultirala ovim zapljenama droge u Luci Ploče prošle godine. Inače, na konferenciji je istaknuto kako je ovo najveća zapljena heroina ikad zabilježena u Republici Hrvatskoj. Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako je ovo nastavak sprječavanja daljnje distribucije opijata na području naše županije. Kazao je kako su u posljednjih deset godina imali preko 9 tisuća zapljena, a rekordne zapljene kokaina i heroina imali su u posljednjih godinu dana.

80 olovnih kocki
Zoran Tikvica, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske istaknuo je kako su se dvije zapljene dogodile u protekla tri mjeseca.
-Rezultat je to pojačanog rada i suradnje Uprave kriminalističke policije, Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom sa Carinskom upravom, jedinicom za mobilne službe Dubrovnik. U listopadu prošle godine u Luci Ploče izvršena je pretraga kontejnera s broda koji je došao iz Iraka. U tom se kontejneru nalazilo 80 olovnih kocki težine do 300 kilograma. U 40 tih olovnih kocki pronađeno ukupno 296 paketića. Preliminarnim vještačenjem je utvrđeno da se radi o drogi heroin, ukupne težine od 219 kilograma i 708 grama – istaknuo je Tikvica i nastavio pričati o drugom slučaju zapljene kokaina koji se dogodio početkom studenog prošle godine.

-Izvršena je pretraga na brodu koji je stigao iz Južne Amerike. S obzirom da je brod vozio rasuti teret, bazirali smo se na područje oko broda, točnije ispod mora. Tu su veliki obol dali ronioci Interventne policije PU DN, antiterorističke jedinice Lučko i specijalne jedinice policije Split, u suradnji s kolegama iz Pomorske policije Dubrovnik. Po vrlo teškim vremenskim uvjetima, velikom jugu, izvršen je pregled broda. Tom prilikom su ronioci, na podnožju broda našli metalni predmet pričvršćen magnetom i šarafima. Teškom mukom su ga izvadili. U njemu su pronađena 54 paketa u kojima je bilo ukupno 61.6 kg kokaina – naglasio je. I heroin, i kokain su se pokazali kao droga visoke čistoće.

Spašeno 110 ljudskih života
Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a ponovio je kako se radi o najvećoj zapljeni heroina u RH.

[FOTO/VIDEO] NAJVEĆA ZAPLJENA HEROINA IKAD! Brodovi stigli iz Kolumbije i Iraka, droga namijenjena europskom narko tržištu
-Godine 2015. imali smo zapljenu od 140 kilograma na području Bajakova. Zapljenom ove količine droge od 220 kilograma, otprilike je spašeno 110 ljudskih života. Bila je namijenjena zapadnoeuropskom narko tržištu. Ovakvom zapljenom, kolege iz PU DN na braniku su Domovine u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminaliteta, ali i čuvaju europske granice – naglasio je Rastović. Napomenuo je kako se u drugom slučaju zapljene kokaina, radi o izrazito sofisticiranom obliku kriumčarenja.
-Radilo se o brodu za rasute terete, dimenzija preko 220 metara dužine i više od 30 metara širine. Izgrađen je 2019. godine. Utovario je ugljen u kolumbijskoj tihoocenskoj luci. Prvi je put bio u Luci Ploče – dodao je. Kazao je kako je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u 2021. godini bilježi najbolje rezultate u pojedinačnim zapljenama droge, odnosno po pitanju zapljene kemijskih droga, heroina i kokaina.

[FOTO/VIDEO] NAJVEĆA ZAPLJENA HEROINA IKAD! Brodovi stigli iz Kolumbije i Iraka, droga namijenjena europskom narko tržištu

Pero Perić koji je na konferenciji za medije sudjelovao ispred Carinske uprave voditelj Službe za mobilne jedinice Dubrovnik rekao je o aktivnostima koje su prethodile otkrivanju heroina.
-Analiza rizika u Sektoru za mobilne jedinice Carinske uprave označila je kao visokorizičnu robnu pošiljku koja se preko Turske i Italije kretala prema Luci Ploče. U pošiljci se nalazilo 80 olovnih odljevaka, mase od oko 20 tona. Kako je analiza rizika navela, da uvoz pošiljke u carinsko područje EU predstavlja rizik za sigurnost, službenici carine u suradnji s policijom, napravili su pregled pošiljke. Pregledom 80 olovnih odljevaka, u 40 je otkrivena šupljina ispunjena heroinom – naglasio je.

Što s kapetanom i posadom?
-Kolege iz PU DN provele su kriminalističko istraživanje nad kapetanom i posadom. Uprava kriminalističke policije iz sjedišta ravnateljstva u međunarodnoj je suradnji izvršila određene provjere. Kako se nije prikupilo dovoljno saznanja za kazneno prijavljivanje, brod je dalje nastavio svoj put prema Italiji, a onda iza toga prema jednoj luci u Africi – rekao je Rastović za zapljenu kokaina. Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist