Županija

FOTO/VIDEO Ključevi Svetog Florijana predani u ruke JVP Mljet

FOTO/VIDEO Ključevi Svetog Florijana predani u ruke JVP Mljet

Povodom Dana civilne zaštite u petak je u gradskom portu upriličena svečana primopredaja protupožarnog broda Dubrovačko-neretvanske županije Sveti Florijan Javnoj vatrogasnoj postrojbi Mljet.

-Svjedoci smo nemilih događanja koja su se zbivala prethodnih godina. Samo prošlog ljeta imali smo tri teške intervencije od broda Kanga do kočarice na Korčuli. Drago nam je što je Županija prepoznala našu potrebu. Raste broj marina, a time će sigurno i intervencija. Nama je izuzetno važna brzina koju on posjeduje kao i svu opremu. Brod ide u ruke postrojbe koja ga je svojim radom i zalaganjem zaslužila. U svibnju će mu se pridružiti vatrogasni brod JVP Dubrovački vatrogasci pa ćemo biti još osiguraniji – rekao je županijski zapovjednik Stjepan Simović.

O samom brodu nekoliko riječi podijelio je Mario Dabelić, zapovjednik JVP Mljet.

-Brod ima dobre maritimne sposobnosti. Posrijedi je čvrsti brod za sve vrste intervencija. Registriran je na osam putnika, odnosno vatrogasaca. Dužine je 9.80, a širine 3.20 metara. Opremljen je bacačem koji izbacuje pjenu te može gasiti šumske požare na nepristupačnim terenima – objasnio je Dabelić.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Mljet Đivo Market koji je pak istaknuo kako je posrijedi prvi protupožarni brod ove vrste u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Općina Mljet ima jako dobro organizirano vatrogastvo što kroz javne tako i dragovoljne postrojbe te će brod bit na usluzi čitavom području u slučaju potencijalnih izlijevanja goriva, odnosno ekoloških katastrofa te ugroza ljudskih života.

-Želja nam je da se ovim brodom upravlja vješto te da on bude na korist svim našim žiteljima u bilo kojoj opasnosti pa i u nekim humanitarnim okolnostima – rekao je kratko župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić predavši ključeve broda.

Brod Sveti Florijan nabavila je Dubrovačko-neretvanska županija u sklopu europskog projekta AdriaMORE, jednog od projekata koji trenutačno provodi iz programa prekogranične suradnje Interreg Hrvatska-Italija.

Pročitajte još

POLICAJCI PREDSTAVILI SVOJE ZVANJE Dani otvorenih vrata u Pločama i Metkoviću

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist