Crna kronika

FOTO U akciji ‘Porat 2015.’ u Dubrovniku razbijen lanac krijumčara kokainom

FOTO U akciji 'Porat 2015.' u Dubrovniku razbijen lanac krijumčara kokainom

U operativnoj akciji ‘Porat 2015.’, koja je kulminirala uhićenjima dvojice osumnjičenih u petak u Dubrovniku, razbijena je međunarodna zločinačka organizacija krijumčara kokaina, a zaplijenjeno je ukupno 5,5 kilograma te droge visoke kakvoće, izvijestili su u subotu na konferenciji za novinare iz Policijske uprave dubrovačko neretvanske.

Kako je ovom prilikom istaknuo načelnik PUDN Tonći Radibratović, akcija je započela još u srpnju.
– Ovo je bila spektakularna akcija, ali naravno njezine dijelove ne možemo otkriti. Vrijednost droge na veliko je veća od tri milijuna kuna, a ukupna vrijednost bi bila više od sedam milijuna kuna – rekao je Radibratović.
Naglasio je kako su u petak uhićene dvije osobe, jedan Hrvat i jedan Crnogorac za kojeg se vjeruje da je organizator krijumčarenja, a kod kojih je pronađen jedan kilogram kokaina, dok su preostalih tri kilograma djelatnici Carine našli skrivene u strojarnici broda.
U ovoj akciji su u Pločama početkom rujna uhićena dvojica državljana RH kod kojih je pronađeno 500 grama kokaina, a nedugo iza su uhićena još dvojica državljana RH kod kojih je pronađen kilogram kokaina.
– Mi smo pratili sve njihove aktivnosti u regiji, tu je bilo i bacanja droge u more, doduše ne na našem području – rekao je Radibratović.
– Osumnjičenici su jučer posjetili jedan kafić na predjelu Gruža, nakon toga su nasred puta zaustavili taksi vozilo koje je policija presrela na izlasku iz Dubrovnika na Ilijinoj glavici. Prilikom uhićenja jedan je pružao otpor i upotrebljena su sredstva prisile. Odmah nakon odveden je na hitnu pomoć kako bi se utvrdilo treba li mu medicinska pomoć, a nakon toga je sproveden na kriminalističku obradu – rekao je Radibratović.
Komentirajući jučerašnje ‘duge cijevi’ na ulicama Dubrovnika, Radibratović je istaknuo kako su specijalci bili na ulicama kako bi spriječio mogući vatreni obračun.
-To je bio preventivan potez kako bi zaštitili naše građane, kako bi oni bili sigurni, i da odvratimo mogućnost nekakvog obračuna – rekao je Radibratović koji je dodao kako policija ne bi postupala da nisu bili apsolutno sigurni da će pronaći drogu.
-Brod plovi pod zastavom Paname i jedini način da uđemo na njega, a da ga ne zadržimo šest dana je bila suradnja s djelatnicima Carine. Svjesni smo značaja Dubrovnika, a putnici nisu ni znali da se akcija provodi – rekao je on.
Voditelj Odjela kriminaliteta droga PUDN Hrvoje Neusidl rekao je kako je ovo prvi put da je razbijena akcija krijumčarenja droge iz Južne Amerike za područje Hrvatske i zemlje regije.
-Ovo je kokain visoke kakvoće, i uzevši u obzir uličnu kakvoću kokaina, jedan paket predstavlja njih pet na ulici – rekao je Neusidl te dodao kako je akciji prethodilo dugo prikupljanje podataka i suradnja s policijom Crne Gore i američkim obavještajnim agencijama.
Istaknuo je ikako je s jučerašnjim danom akcija završena što se tiče kraka prema zemljama u regiji.
-To znači da smo detektirali i uhitili i organizatore i sudionike zločinačkog udruženja. Ova akcija je izvedena u suradnji s Carinom jer brod plovi pod zastavom Paname, ali ovo nije kraj ukupnog istraživanja jer se bojimo da je toga puno više i da je puno više zemalja uključeno – rekao je Neusidl.
Inače, kako je rečeno na konferenciji za novinare u prvih deset mjeseci 2015. godine premašeni su rezultati rada ove Policijske uprave u rekordnoj 2014. godini.
Tijekom ove godine izvedeno je nekoliko značajnih akciji, od Tramaka, Kukolja, Gladiusa III te Bonite koje su obuhvaćale područja kriminala od droge do sprječavanja oružanih prepada i korupcije.

Pročitajte još

U hotelu Vis 2 pronađeno beživotno tijelo muške osobe

Dulist

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist

Napustio nas je Ivo Jelić, jedan od osnivača dubrovačkog HDZ-a

Dulist