Aktualno

FOTO/TRGOVAČKI SUD OPET U GRADU ‘Pomalo se vraća sve što nam je neopravdano oduzeto’

FOTO/TRGOVAČKI SUD OPET U GRADU 'Pomalo se vraća sve što nam je neopravdano oduzeto'

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovićudarcem sudskog čekića u petak je obilježio početak ponovnog rada Trgovačkog suda u Dubrovniku.

‘Trgovački sud se vraća tamo gdje je i bio’, istaknuo je ministar koji ovaj događaj smatra izrazito važnim, kako za Grad Dubrovnik, tako i za njegove gospodarstvenike. Vraćanje Trgovačkog suda u Dubrovnik samo je jedna od reformi Ministarstva pravosuđa koja je zaživjela 1. siječnja ove godine.

– Trgovački sudovi bili su fokus svih naših reformi – rekao je Bošnjaković. Na današnjoj su se sjednici Vlade potpisali brojni ugovori vrijedni preko 4 milijarde kuna. No, prisjetio se Bošnjaković kako je ugovor o vraćanju Trgovačkog suda s gradom i županijom potpisao već prošle godine. Tako se početkom rujna ili listopada očekuje nadogradnja suda, odnosno izgradnja novog kata prostorne veličine od tisuću kvadrata, a za što je osiguran novac u proračunu.

-Želimo da svi suci i djelatnici imaju kvalitetan prostor za rad – rekao je Bošnjaković.

Srđan Gavranić, sudac ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave Trgovačkog suda, na svečanosti je rekao kako je kao stanovnik grada, županije, ali i kao državni dužnosnik sretan jer se u Dubrovniku ponovno nalazi sjedište ovog važnog suda.

-Nadam se kako će Trgovački sud u Dubrovniku raditi brzo, kvalitetno i na zadovoljstvo stranaka te svojim radom služiti kao servis poduzetnicima i doprinijeti poboljšanju percepcije pravosuđa u javnosti. Zbog svoje prometne udaljenosti i prometne odvojenosti od Splita i ostatka Domovine, s velikim brojem umjetnika i ugostitelja, treba imati u nadležnosti i predmete autorskog prava – naglasio je Gavranić.

Rad trgovačkih sudova u javnosti nije dovoljno poznat, kaže Gavranić, ali o učinkovitosti trgovačkih sudova nerijetko značajno ovise ‘ukupni društveni odnosi, poduzetnička i poslovna disciplina, likvidnost, radna mjesta, prihodi državnog i proračuna jedinica lokalne samouprave, mirovinskih i zdravstvenih fondova’. Zbog toga je dugoročni prioritet trgovačkih sudova brzo i ažurno rješavati, ne samo sporove, već i sve vrste predmeta.

-Možda može čudno malo neobično zvučati, ali trgovački sudovi trebaju djelovati poput hitnog servisa – rekao je Gavranić.

Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća u ime Grada Dubrovnika izrazio je iznimno zadovoljstvo jer, kako ističe, povratak Trgovačkog suda nakon 9 godina značajan događaj koji će uvelike olakšati poslovanje brojnim gospodarstvenicima i otkloniti nepotrebne administrativne i druge troškove.

-Povratak Suda, ali i porezne uprave, značajni su koraci u održavanju urbanog lica grada i potvrda je njegovog položaja kao neupitnog regionalnog središta hrvatskog juga. Izmještanjem, odnosno ukidanjem i nestankom ključnih institucija, Dubrovniku su se malo pomalo skidale odlike grada. To je bilo, ne samo neopravdano, nego je odražavalo i potpunu nebrigu za grad koji je dao značajan obol stvaranju hrvatske državnosti, a svojevrsni je hrvatski i svjetski kulturni brend – rekao je Potrebica. Smatra kako je neupitno treba li se Carina i sve ostale institucije koje su pošle iz grada – vratiti u grad.

– Drago nam je što je Vlada RH na čelu s premijerom Plenkovićem poslušala naš vapaj i pomalo vraća Dubrovniku sve ono što nam je neopravdano oduzeto. Držimo da je to naše civilizacijsko, povijesno i društveno pravo te temelj razvoja Grada Dubrovnika u budućnosti – naglasio je Potrebica.

Predsjednik Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske Mario Vukelić rekao je kako kolegama želi manje sporova, što znači kako će gospodarstvo dobro raditi… Ali i što veću djelatnost u registru, kako bi se osnovalo što više novih tvrtki, stranih i domaćih ulaganja na obostrano zadovoljstvo, i Dubrovčana i hrvatske.

Trgovački sud u Dubrovniku ponovno je počeo s radom 1. siječnja 2019. Inače, ovaj sud je nadležan za rješavanje sporova između pravnih osoba i obrtnika u parnicama koje se tiču gospodarskih djelatnosti, gospodarstva i gospodarskih subjekata te rješava predmete sudskog registra sve od osnivanja do brisanja tvrtki sa svim statusnim promjenama.

Pročitajte još

VODOVOD STANOVNICIMA MOKOŠICE Podnesite zahtjeve za priključenje na mrežu odvodnje

Dulist

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist