Kultura

FOTO Tajne dubrovačkih đardina u objektivu Ane Opalić

FOTO Tajne dubrovačkih đardina u objektivu Ane Opalić

Izložba fotografija Dubrovkinje Ane Opalić ‘Vrtni grad’ otvorena je u srijedu navečer u Galeriji Flora u sklopu projekta udruge Placa ‘Dubrovački vrtni grad’.

‘Dubrovački vrtni grad’ udruge Placa projekt je revalorizacije specifičnog i iznimno vitalnog tipa urbanizma, nastalog dugotrajnom evolucijom zapadnih gradskih predgrađa (Pila, Konala i Boninova) kao vrtnog kontrapunkta gustom urbanizmu grada unutar zidina. Želeći vrijednost vrtova, odnosno đardina, posredovati široj publici, ove je godine udruga Placa pozvala fotografkinju Anu Opalić koja je snimila seriju fotografija ‘Vrtni grad’.

-Ovo je moj osobni pogled na dubrovačke đardine. Fotografije su manje opisne, a više sugestivne, jer donose dušu dubrovačkih đardina kako ih ja vidim. Meni je to bio naručeni posao, ali mi je ova tema toliko pri srcu da sam se zbilja u tome našla. Naručeni posao postao je posao iz snova. Bilo bi odlično da se projekt nastavi kroz malu publikaciju. Ti su đardini jako posebni u europskom kontekstu. Svakako se zahvaljujem mojoj prijateljici Ivani Dražić Selmani, bez čije pomoći ne bih mogla ući u pola đardina – izjavila je tom prilikom Ana Opalić, koja je pozvala i druge vlasnike đardina u zapadnom dijelu Dubrovnika da se uključe u projekt.

Izložbu, koja ostaje otvorena do 29. svibnja svakog dana od 17 do 21 sati, organizirali su Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Galerija Flora i Udruga PLACA – kolektiv za istraživanja o prostoru.

Pročitajte još

KONCERTI U UMJETNIČKOJ ŠKOLI Podržite mlade klavirske nade!

Dulist

POTICANJE DJECE NA ČITANJE Radionice za odgojitelje, roditelje i knjižničare

Dulist

[FOTO] TEA PEROVIĆ PREDSTAVILA KNJIGU Snaga vjere, ljubavi i brige majke za svoje kćeri