Grad

FOTO Svečano otvoren Atlant Centar

Atlant Centar

Atlantska plovidba još je 1989. godine stekla vlasništvo nad zemljištem na kojem se danas nalazi ova zgrada. Već smo u to vrijeme počeli provoditi ispitivanje terena te razvijati projekte. Domovinski rat sve je te naše planove, nažalost, odgodio do današnjeg dana kada ponosno otvaramo ovaj objekt – započeo je u svom govoru, povodom svečanog otvaranja novog poslovnog sjedišta dubrovačkog brodara Atlantske plovidbe, predsjednik Uprave kap. Pero Kulaš.

Na svečanosti, uz brojne zaposlenike Atlantske te njihove poslovne partnere nazočili su i gradonačelnik Andro Vlahušić, župan Župa Dobroslavić, te brojne tvrtke zaslužne za izgradnju Atlant poslovno-stambenog-garažnog centra. Svečano presjecanje vrpce pripalo je kapetanu s najdužim stažem u Atlantskoj plovidbi Davoru Mojšiću.

– Zgrada koja će biti na ponos svih pomoraca i zaposlenika Atlantske plovidbe, proteže se na 25 tisuća četvornih metara bruto prostora. U nju je utrošeno 22 tisuće kubika betona, 75 tisuća kilograma čelične konstrukcije, 2,5 milijuna kilograma armatura, iskopano je 50 tisuća kubika materijala. Zgrada ima ukupno 9 etaža od čega najviše fasciniraju 3 podzemne etaže gdje je zgrada ukopana čak 9 metara ispod razine mora u kojima su smještena 222 parkirna mjesta – istaknuo je Kulaš, dodajući kako je Atlantska plovidba, kao dubrovačka tvrtka, još tijekom projektiranja vodila računa kako nova zgrada mora biti primjer ljepote i uređenosti kako bi svojim izgledom unaprijedila strogi poslovni centar grada.

– U suradnji s izvođačima radova i gradskim službama radovi su se podredili i organizirali na način da što manje ometaju redovni cestovni promet. I u ovom slučaju se nadamo da smo uspjeli, a ako smo nekad i prouzrokovali manji zastoj ispričavamo se, u nadi da ova nova zgrada svojom ljepotom pruža dovoljno opravdanje – rekao je predsjednik Uprave Atlantske plovidbe, koji se prisjetio i pokojnog kapetana Ante Jerkovića pod čijim je vodstvom prethodni saziv Uprave projekt pripremio i administrativno dovršio.

Kulaš se zahvalio i svima koji su sudjelovali u izgradnji zgrade od projektanata, izvođača do nadzora ali i upravnim odjelima Grada Dubrovnika bez čije bi suradnje i stručne pomoći, kako je naglasio, bilo znatno teže i znatno sporije ovaj zahtjevan posao obaviti na vrijeme. Ujedno je istaknuo kako su tijekom izvođenja radova imali podršku i poticaj Ureda gradonačelnika Grada Dubrovnika.

Prigodnim riječima obratio se i gradonačelnik Vlahušić koji je istaknuo kako veseli najava da Atlantska plovidba i dalje ulaže u dubrovačko područje.
– Atlantska plovidba i Grad Dubrovnik zajedno rade. Ne na samoj zgradi nego i na cijelom uređenju. Između Atlantske i Grawea nastaje pješačka zona, nastaje jedan novi poslovni centar. U našemu GUP-u ispred nas nema benzinske stanice ona seli na drugu lokaciju na Vojnovića. Mi smo već napravili i idejno rješenje ceste koja ide od place u Gružu do Remize i ceste koja ide iza zgrade Elektrojuga i stare zgrade Atlanstke plovidbe – istaknuo je Vlahušić.

– Često dijelimo investitore na velike, male, strane, domaće, a ja bih rekao da ih samo treba dijeliti na one koji realiziraju svoje investicije i oni koji to neuspijevaju. Atlantska je to uspjela i ja im na tome čestitam – naglasio je je župan Dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić, a prigodnim riječima obrati se i autor zgrade Stijepo Butijer iz Alfaplana.

Novo poslovno središte blagoslovio je don Toma Lučić, rektor Crkve. sv. Vlaha, dok je pjesmom svečanost uveličala klapa Atlant.
Kako je bilo na otvaranju, te na prigodnom domjenku, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist