Aktualno

FOTO Međunarodni dan spomenika obilježen i na Starobosanskom Dubrovniku

FOTO Međunarodni dan spomenika obilježen i na Starobosanskom Dubrovniku

Ove nedjelje u Bosni i Hercegovini obilježen je Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina u Starobosanskom gradu Dubrovniku i nekropoli stećaka Kopošići, vrijednim spomenicima baštine, ali i zalogu prijateljstva naše dvije zemlje.

Prilika je ovo bila, istaknuo nam je Perica Mijatović iz Grupe zavičajnih entuzijasta, kako bi se sumirali rezultati oko istraživanja i radova na starom Dubrovniku na čijoj su obnovi godinama inzistirali. Uz to, ističe kako su htjeli, uz ovaj važan dan, skrenuti pažnju na veliku vrijednost pronalazaka i turistički potencijal ovog ilijaškog lokaliteta. Događaj tradicionalno organiziraju Općina Ilijaš, Međunarodno udruženje za spomenike i spomeničke cjeline ICOMOS u BiH i Koordinacijsko vijeće udruga koje se bave zaštitom spomenika, te HKD Napredak, podružnica Ilijaš, a ove godine sudjelovao je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić, ističući radove i projekte DPDS-a uz izložene ilustracije radova.

– Iz Dubrovnika su, uz Kapetanića, sudjelovali Hrvoje Macan, Božo Lasić, Maro Kapović, Sanela Budalica Meco sa grupom, Lukša Kraljević, kojem je, uz pok. Dubravka Lovrenovića i dr. Ibrahima Krzovića, bivšeg dekana Likovne akademije Sarajevo, uručena i Povelja zahvalnosti. Sanela Budalica-Meco, Snježana Kapetanić i Lukša Kraljević su imenovani i za Poklisare na području bivše Dubrovačke Republike, s obavezom da rade na unapređenju odnosa i proširenju suradnje ova dva istoimena grada. Hvala vam za podršku – istaknuo nam je Mijatović.

Na nekropoli je između ostalih bila izložena i Kraljevska povelja iz 1419. kojom kralj Stipan Ostojić odobrava predaju Konavaoske župe i tvrđave Sokol Dubrovniku, a kao prvi svjedok na Povelji je potpisan knez Baltić Mirković čiji se stećak nalazi upravo tu u Kopošicima gdje je izlozžba priređena. Kao posebnog gosta, vriejdi istaknuti velikog književnika Ivana Lovrenovića koji podržava aktivnost obnove, a oduševljen je stećcima na Kopošićima.

Uslijedilo je predstavljanje udruge Društvo prijatelja dubrovačke starine iz Dubrovnika, koje je predstavio Niko Kapetanić, istaknuvši:

-Potrebno je puno ulagati i zidine kao Dubrovačke mogu održavati same sebe, mi obnavljamo oko 30 spomenika u Dubrovniku u ovom trenutku – istaknuo je Kapetanić. Uslijedio je obilazak obnovljene Istočne kule i ostataka Gornjeg grada Dubrovnika.

U ime Koordinacijskog vijeća prisutne je pozdravio Nusret Mašić, a nakon toga načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić govorio je o značaju spomenika za lokalnu zajednicu i da je Općina Ilijaš i Općinsko vijeće podržavalo i nastavit će podržavati sve projekte vezane za dalju revitalizaciju i zaštitu ovih zaštićenih spomenika. Manifestaciju je otvorila predsjednica Nacionalnog komiteta ICOMOS u Bosni i Hercegovini prof. dr. Vjekoslava Sanković-Simčić progovarajući o temama Naslijeđe i održivi turizam i Naslijeđe generacijama. O samom događaju više možete potražiti na ovom linku.

Nakon toga uslijedilo je predstavljanje rezultata arheoloških istraživanja sa foto-izložbom i izložbom eksponata, koju su predvodili dipl. ing. arh. Robert Stergar iz Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, te mr. Edin Bujak s Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Starobosanski grad Dubrovnik, kako to piše dubrovački kroničar Jakov Lukarević 1605. godine, osnovali su dubrovački tgovci kada im je Kulin ban dao na eksploataciju srednjobosanske rudnike. Više o svemu DuList je u više navrata pisao, priključujući se hvalevrijednoj inicijativi obnove ove vrijedne spomeničke baštine. Više o tome pročitajte ovdje.

 

Pročitajte još

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist