Aktualno

FOTO/SPOMENIK DARIVATELJIMA KRVI Oni daju dio sebe da bi netko drugi mogao živjeti

FOTO/SPOMENIK DARIVATELJIMA KRVI Oni daju dio sebe da bi netko drugi mogao živjeti

Ispred Opće bolnice Dubrovnik ovog je četvrtka upriličena svečanost otkrivanja Spomenika dobrovoljnim darivateljima krvi.

Spomenik je isklesao branitelj, klesar Božo Runje uz pomoć tvrtke ‘Stijena’, a simbolizira ‘dar od srca’ s osam kaplji koje predstavljaju četiri krvne grupe s dva Rh faktora. Spomenik su otkrili Nestor Nestorov, koji je 110 puta darovao punu dozu krvi i koji je završio svoj ‘vijek darivanja’ te mlada djelatnica Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik Antonia Merčep, ‘motor koji Crvenom križu daje snagu’, kako je rekao predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik Vicko Mihaljević i koja je krv darovala tri puta.

-Okupili smo se da uveličamo ovaj dan kad slavimo naše darivatelje i da im na neki način ostavimo trajni spomen, zahvalu i poticaj svim onima koji su davali, daju i koji će davati tu dragocjenu tekućinu. Krv je nezamjenjiva, ne može se proizvesti te je živi ljudi moraju davati da bi drugima pomagali i spašavali tuđe živote. To trebamo znati cijeniti – rekao je Mihaljević dodavši kako se ideja rodila u Karlovcu, gdje je postavljen prvi spomenik darivateljima u Hrvatskoj.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić zahvalio se na svemu onom što za sve nas rade dobrovoljni darivatelji krvi te dubrovačka organizacija Crvenog kiža.

-Dobrovoljni darivatelji najbolji su od nas. Vi ste najbolji među nama jer dajete dio tijela, dajete sebe da bi netko drugi mogao živjeti – rekao je Bekić dodavši kako će pokrenuti inicijativu da dobrovoljni darivatelji krvi dobiju i svoju ulicu u Dubrovniku.

Na svečanosti su bili i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Pročitajte još

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist