Grad

[FOTO] Radovi na školi u Ulici Ilije Sarake pod budnim okom arheologa

blank

U rujnu iduće godine trebali bi biti završeni radovi na novom objektu Osnovne škole Marina Getaldića, koji je smješten u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana. Radove, koji su započeli 15. rujna, obišao je ove srijede gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima. Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paule Pikunić Vugdelija, radovi se za sad odvijaju planiranom dinamikom.
Izvođač radova, tvrtka Alfaplan građenje trenutno radi iskop pijeska u postojećoj gustijerni, koji se tu već nalazi, a radovi se obavljaju uz arheološki nadzor.
-To je vrlo važno nalazište koje ćemo dokumentirati, a kasnije ćemo to koristiti kao bazen za sprinkler sustav jer ova škola ima zaista sve raspoložive mjere protupožarne zaštite budući da je riječ o objektu u kojem će boraviti djeca. Postavlja se i skela, slijedi sanacija zidova, injektiranje, postavljanje karbonskih traka, rade se nove međukatne spregnute konstrukcije, novo krovište i novi otvori – rekla je pročelnica tijekom obilaska radova. Naglasila je kako se sve ono što je vrijedno u školi uz konzervatorski nadzor čuva, dok se ono što nije previše vrijedno mijenja.
Nova škola imat će šest učionica i u njoj će nastavu pohađati učenici od 1. do 3. razreda. Uz učionice radi se i prostor za produženi boravak te blagovaonica, a u potkrovlju će biti prostori za osoblje. Osim zgrade u Ilije Sarake, predviđena je i adaptacija i opremanje manjeg obuhvata zgrade Centar.
Roka za ove radove je godinu dana.
-S obzirom na zahtjevnost objekta to i nije preveliki rok, izvođač će se naravno truditi sve napraviti u roku, a za sad dinamika ide dobro. Radovi su tek počeli pa ne možemo prejudicirati da će biti kašnjenja – poručila je Pikunić Vugdelija.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je ovo druga škola koju će Grad uvesti u rad u jednoj smjeni.
-Ovo je jedna od niza investicija u osnovnoškolskom obrazovanju koja nas čeka u ovom četverogodišnjem razdoblju. Pri kraju smo postupka ishođenja građevinske dozvole za OŠ Mokošica, također radimo na brojnoj projektnoj dokumentaciji adaptacije postojećih škola, ali i izgradnji novih kao što je škola u Komolcu. Sve je to sukladno prostorno-planskim mogućnostima izvedivo. Očekujemo natječaj resornog Ministarstva kojim će biti omogućeno financiranje projektne dokumentacije, ali i izgradnja osnovnih škola. To očekujemo krajem ove godine i za škole i za vrtiće – rekao je te dodao kako će Grad za taj natječaj spreman s nizom projekata.
-Duboko vjerujem da će nakon ovog mandata sve škole u gradu Dubrovniku imati iste uvjete, iste standarde te da će svi naši učenici nastavu pohađati u jednoj smjeni – rekao je gradonačelnik.

blank

Pročitajte još

SLAŽE SE NOVA GRADSKA UPRAVA Brnin, Hladilo i Krile Prkoča privremene pročelnice

Dulist

MODERNIZACIJA LIBERTASA Odsad možete sve platiti karticom

Dulist

Robotica Pepper posjetila gradonačelnika na radnom mjestu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija