Grad

[FOTO] Radovi na školi u Ulici Ilije Sarake pod budnim okom arheologa

[FOTO] Radovi na školi u Ulici Ilije Sarake pod budnim okom arheologa

U rujnu iduće godine trebali bi biti završeni radovi na novom objektu Osnovne škole Marina Getaldića, koji je smješten u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana. Radove, koji su započeli 15. rujna, obišao je ove srijede gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima. Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paule Pikunić Vugdelija, radovi se za sad odvijaju planiranom dinamikom.
Izvođač radova, tvrtka Alfaplan građenje trenutno radi iskop pijeska u postojećoj gustijerni, koji se tu već nalazi, a radovi se obavljaju uz arheološki nadzor.
-To je vrlo važno nalazište koje ćemo dokumentirati, a kasnije ćemo to koristiti kao bazen za sprinkler sustav jer ova škola ima zaista sve raspoložive mjere protupožarne zaštite budući da je riječ o objektu u kojem će boraviti djeca. Postavlja se i skela, slijedi sanacija zidova, injektiranje, postavljanje karbonskih traka, rade se nove međukatne spregnute konstrukcije, novo krovište i novi otvori – rekla je pročelnica tijekom obilaska radova. Naglasila je kako se sve ono što je vrijedno u školi uz konzervatorski nadzor čuva, dok se ono što nije previše vrijedno mijenja.
Nova škola imat će šest učionica i u njoj će nastavu pohađati učenici od 1. do 3. razreda. Uz učionice radi se i prostor za produženi boravak te blagovaonica, a u potkrovlju će biti prostori za osoblje. Osim zgrade u Ilije Sarake, predviđena je i adaptacija i opremanje manjeg obuhvata zgrade Centar.
Roka za ove radove je godinu dana.
-S obzirom na zahtjevnost objekta to i nije preveliki rok, izvođač će se naravno truditi sve napraviti u roku, a za sad dinamika ide dobro. Radovi su tek počeli pa ne možemo prejudicirati da će biti kašnjenja – poručila je Pikunić Vugdelija.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je ovo druga škola koju će Grad uvesti u rad u jednoj smjeni.
-Ovo je jedna od niza investicija u osnovnoškolskom obrazovanju koja nas čeka u ovom četverogodišnjem razdoblju. Pri kraju smo postupka ishođenja građevinske dozvole za OŠ Mokošica, također radimo na brojnoj projektnoj dokumentaciji adaptacije postojećih škola, ali i izgradnji novih kao što je škola u Komolcu. Sve je to sukladno prostorno-planskim mogućnostima izvedivo. Očekujemo natječaj resornog Ministarstva kojim će biti omogućeno financiranje projektne dokumentacije, ali i izgradnja osnovnih škola. To očekujemo krajem ove godine i za škole i za vrtiće – rekao je te dodao kako će Grad za taj natječaj spreman s nizom projekata.
-Duboko vjerujem da će nakon ovog mandata sve škole u gradu Dubrovniku imati iste uvjete, iste standarde te da će svi naši učenici nastavu pohađati u jednoj smjeni – rekao je gradonačelnik.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist