Kultura

FOTO Predstavljena ‘Oluja koju nismo mogli izbjeći’ Ante Guga

Oluja koju nismo mogli izbjeći Ante Guga

‘Oluja koju nismo mogli izbjeći’ naziv je knjige Ante Guga koja je u petak navečer, u organizaciji Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Dubrovnik i Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora Dubrovačko-neretvanske županije, predstavljena u Dubrovniku.

Uz autora, o knjizi su govorili predsjednica ZŽ HDZ-a „Katarina Zrinski“ Dubrovnik Nikica Anić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora Dubrovačko-neretvanske županije Zdenko Bulić, ratni povjerenik Vlade RH za južnu Dalmaciju dr. Jure Burić i dragovoljac Domovinskog rata, povjesničar Mišo Đuraš.

Predsjednica ZŽ HDZ-a „Katarina Zrinski“ Dubrovnik Nikica Anić čestitala je Dan hrvatskih branitelja i izrazila svoje duboko štovanje za sve što su napravili u Domovinskom ratu.

– Čitajući knjigu Ante Guga čovjek je tužan i žao mu je što nema paklenu memoriju. Ova knjiga vrvi činjenicama i argumentima, jer u njoj je dokument argument. Trebalo je imati hrabrosti uhvatiti se u koštac sa svim činjenicama. Svi smo prošli Domovinski rat i sjećamo se što se događalo, ali ne znamo što se događalo na drugoj strani. A autor se u ovoj knjizi bavi upravo time – uzrocima Domovinskog rata – rekao je ratni povjerenik Vlade RH za južnu Dalmaciju dr. Jure Burić. Također se osvrnuo na povijesnu ulogu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franja Tuđmana dodavši kako je Republiku Hrvatsku stvorila njegova mudrost i hrabrost hrvatskih branitelja.

– Dubrovnik je posebna priča Domovinskog rata. Izdržao je i okončao sedmomjesečnu blokadu što nije uspjelo niti jednom gradu u Hrvatskoj i tu je veličina dubrovačkih branitelja, ali i građana koji su ostali u svom gradu jer se prazni grad ne brani – dodao je povjesničar Mišo Đuraš.

– Ovu knjigu je teško definirati na prvu. Možete reći da je povijesna knjiga, roman, proizvod istraživačkog novinarstva jer je on ujedno i novinar. U svakom slučaju vrijedi je pročitati – naglasio je dodavši kako je njena glavna vrijednost upravo na literaturi, izvorima te dokumentima koji su korišteni za njeno stvaranje.
Autor Ante Gugo u svom izlaganju je obrazložio kako je došao na ideju pisati ovu knjigu.

– Bio sam pozvan predstaviti jednu knjigu i želio sam vidjeti koliko uopće imamo knjiga koje se bave Domovinskim ratom. Utvrdio sam da 20 godina nakon Domovinskog rata imamo sramotno malo proznih i istraživačkih djela koji se bave ovom tematikom – kazao je uz ostalo Gugo naglasivši kako je knjigu pisao da bude razumljiva generacijama koje su rođene nakon 1991., ali i starijim generacijama. Knjigu koja je izašla u nakladi Večeranjeg lista posvetio je 14-orici kolega koji su „pali kako bi se danas moglo pisati o Domovinskom ratu“.

Pročitajte još

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

Dulist