Aktualno

FOTO Predstavljena knjiga ‘Dom zdravlja – Okružni ured – Dubrovnik’

FOTO Predstavljena knjiga 'Dom zdravlja - Okružni ured - Dubrovnik'

Knjiga ‘Dom zdravlja – Okružni ured – Dubrovnik’ autora dugogodišnjeg ravnatelja Doma zdravlja dr. Stijepa Raguža predstavljena je u srijedu u hotelu Valamar Lacroma.

Uz autora, knjigu su predstavili i dr. Marko Margaritoni, akademik Vjekoslav Jerolimov i povjesničar Mišo Đuraš.

-Biti dio Doma zdravlja Dubrovnik samo po sebi je privilegija, a biti član ove ustanove danas kada se predstavlja ova knjiga je i iznimno zadovoljstvo. Ova zanimljiva i vrijedna knjiga okuplja različitu građu, a želio bih istaknuti njezinu posebnu kvalitetu. Doktor Raguž u njoj je zapisao sve oblike javno zdravstvene službe ovog područja od samog svog nastanka do danas, ali i snažan utjecaj našeg velikana Andrije Štampara, utemeljitelja javnog zdravstva – kazao je u pozdravnom govoru ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan.

-Ova izvanredna knjiga prikazat će nam dugo vremensko razdoblje zdravstvene zaštite i Doma zdravlja u gradu Dubrovniku – istaknuo je gradonačelnik Franković, a okupljenima se obratio i župan Nikola Dobroslavić.

-Na sastanku Zajednice županija smo razgovarali o novom prijedlogu o zdravstvenoj zaštiti u kojem se govori o načinu organiziranja primarne zdravstvene zaštite. Potvrdili smo stajalište da je Dom zdravlja temelj osnovne zdravstvene zaštite i da će to zasigurno biti i u budućnosti. Čestitam autoru na ovoj njegovoj drugoj izdanoj knjizi, jer kako se kaže ‘što nije zapisano, nije se ni dogodilo’ – kazao je Dobroslavić.

-Ne postoji prikladnija osoba od gospodina Raguža koja bi mogla govoriti o ovoj temi. Svoje bogato iskustvo stavio je u kontekst društveno političkih zbivanja koja su kroz protekla desetljeća bila vrlo dramatična i ponekad su tražila su brza i dramatična rješenja. Tako je nastao ovaj hvalevrijedan povijesni dokument. Ova knjiga sigurno će obogatiti i dubrovačku i hrvatsku medicinsku literaturu, a svakako će biti jako dobro polazište za daljnja proučavanja koja se na temelju ove knjige mogu pripremiti. Gledano s lokalnog stajališta, ova knjiga je i dokument koji će otrgnuti zaboravu neke nama poznate, drage ljude, mnoge kolege i liječnike – rekao je Margaritoni.

Akademik iz područja stomatologije Vjekoslav Jerolimov govorio je o stomatologiji kao posebnoj grani zdravstva unutar Doma zdravlja.

-U ozračju zdravstvene kulture Dubrovnika, stomatologija se razvijala kao važan dio medicine. Sami počeci imaju čak religijski karakter. Naime, sv. Vlaho, zaštitnik Dubrovnika uz sv. Apoloniju i sv. Antuna Opata jedan je od svetaca kojima su se ljudi molili za izlječenje bolesti usta, grla i zubi – istaknuo je.

-Čestitam kolegi Ragužu za sav rad i uspjehe uz želju da svjedočim novim postignućima u istraživanju i publiciranju. Poželio bih i puno uspjeha u rastu i razvitku Doma zdravlja i njegovom rukovodstvu – dodao je Jerolimov.

-Svojim radom doktori Raguž, Margaritoni i Ljubičić pružili su nam kao društvu veliko zadovoljstvo i pomoć u budućem radu i proučavanju novije povijesti, pogotovo Domovinskog rata, onog trenutka kada su nakon višegodišnjeg sustavnog rada uspjeli izdati kapitalno djelo koje se odnosi na događanja u Domovinskom radu na ovom području iz kuta zdravstva i načine na koji smo preživjeli sva ta događanja – rekao je Mišo Đuraš.

Za sam zaključak predstavljanja knjige govorio je autor dr. Stijepo Raguž.

-Jedan od razloga zbog kojeg sam odlučio napisati ovu knjigu su česta pitanja prijatelja, pacijenata i sugrađana: ‘Zašto je uvriježeni naziv ‘okružni ured’ a zgrada se zove ‘Dom zdravlja’? Kako bih došao do podataka pretraživao sam arhive i utvrđivao činjenice koje sam zapisivao. Naišao sam na brojne podatke i činjenice koje su dosad bile nepoznate, na imena mnogih liječnika koji su me liječili kad sam bio dijete, s kojim sam surađivao kad sam počeo raditi. Vrlo je lijepo susresti ta imena i slike u literaturi i na takav način te ljude otrgnuti od zaborava- kazao je o ideji za nastanak knjige Raguž.

-Zahvaljujem se svim suradnicima, djelatnicima Doma zdravlja na čelu s današnjim ravnateljem, gosparom Bazdanom koji su omogućili da se ova knjiga realizira, tiska i predstavi danas – rekao je za kraj Raguž.

 

Pročitajte još

‘LJETNI’ KADROVI Na Copacabani otvorena sezona kupanja!

Dulist

EU PARLAMENT DONIO NOVU UREDBU Do 2030. mnoga ambalaža ide u zaborav

Dulist

DU MOTION UTRKA GRAĐANA Poljak Patryk i naša Luciana najbrže istrčali pet kilometara za Marka

Dulist