Kultura

FOTO Posavec potvrdio status intrigantnog fotografa

FOTO Posavec potvrdio status intrigantnog fotografa

Izložba fotografa Ivana Posavca otvorena je u petak navečer u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.

Podijeljena u dvije tematski odvojene cjeline, ‘Lice obasjano mjesečinom’ u Galeriji Dulčić Masle Pulitika te ‘Fotografova mjera stvari’ u Atelijeru Pulitika, izložba je još jednom potvrdila Posavčev status ponajboljeg hrvatskog suvremenog fotografa.

– Stvaralački opus Ivana Posavca sinonim je za fotografski neponovljivi standard životnosti motiva i kompozicijske mjere određene urođenom estetikom kadra koja se baš nikada ne pretvara u ispraznu larpurlartizaciju. Svojom osjetljivošću za motiv, empatijom prema objektu snimanja fotoaparatom, Posavec postaje nezamjenjivi odvjetnik onih ispred fotografskog objektiva koji se ne mogu čuti i toga što je bilo. Zabilježeni Posavčev trenutak sretni je cartierbressonovski nenadoknadivi trenutak istovjetnosti njegova ostvarenja između spoja životnih okolnosti i fotografove odluke ‘na akciju’ – kazala je o izložbi kustosica izložbe i ravnateljica Umjetničke galerije Vesna Delić Gozze.

Podsjetimo, Ivan Posavec je jedan od najistaknutijih fotografa srednje generacije, koji je u fotografiji razvio poseban, izrazito poetičan izričaj. Rođen je 1951. u Dužici pokraj Siska. Godine 1969. dolazi na studij veterine u Zagreb, koji prekida 1974. kao apsolvent, da bi se posvetio fotografiji.

Diplomira 1980. filmsko snimanje u klasi prof. Nikole Tanhofera na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, a 1984. magistrira fotografiju kod prof. Dragoljuba Kažića na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu.

Radovi Ivana Posavca nalaze se u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti i Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu te Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Dobitnik je nagrade «Tošo Dabac» 1992., a 2003. Nagrade grada Zagreba te još pedesetak drugih nagrada. S kolegom Mijom Vesovićem 1979. osniva grupu MO. Član je ULUPUH-a, a već trideset godina bavi se novinskom fotografijom.

Izložba ostaje otvorena do četvrtka, 13. kolovoza 2015. godine.

Pročitajte još

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist