Grad

FOTO Plenković svečano otvorio Studentski dom, u pripremi i projekt sportske dvorane

FOTO Plenković svečano otvorio Studentski dom, u pripremi i projekt sportske dvorane
dig

Premijer Andrej Plenković svečano je ovog ponedjeljka otvorio Studentski dom u Dubrovniku. Naime, nakon obilaska Pelješkog mosta, Plenković je prisustvovao na otvorenju Studentskog doma te na završnoj konferenciji u povodu završetka Ugovora o bespovratnim sredstvima za navedeni projekt. Uz njega, na svečanosti su bili ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. Na samom početku prikazan je dokumentarni film u kojem su se predstavile sve faze izgradnje Studentskog doma. Studentski dom u Dubrovniku smatra se najmodernijim u Hrvatskoj, a prvi studenti u dom su uselili u rujnu prošle godine.

Ravnatelj Studentskog centra i voditelj projektnog tima Marko Potrebica rekao je da je ovaj trenutak čekao 15 godina.

-Puno puta sam zamišljao kakav će to biti dan. Nadao sam se da će biti prekrasan kao što je ovaj danas. Program koji smo osmislili za studente zbog epidemioloških uvjeta nismo mogli realizirati – rekao je Potrebica dodavši kako su transparentno vodili projekt te naveo sve osobe koje su bile zaduženi za njegovo provođenje.

-Ponosan sam jer imamo ovo prekrasno zadanje, ali i zbog ovih podataka. Studentski smo dom ugovorili za 145 milijuna kuna, imali smo na 22 tisuće kvadrata samo 2,2 posto vantroškovničkih radova, imali smo potpisane ugovore na iznos od 149 milijuna kuna plus PDV. Naša konačna realizacija je 141 milijun i 741 tisuću kuna, a s PDV-om, uštedili smo javna sredstva u iznosu od 9,6 milijuna kuna. Radili smo ovaj dom da studentima bude pravi dom i da ponesu najljepše uspomene iz Dubrovnika – naglasio je. Bez Europske unije se ne bi, kako kaže, ovaj projekt realizirao.

-Isto tako, bez kontinuiteta upravljanja ovakav se projekt ne bi završio. Fokus našeg djelovanja su studenti. Želja nam je da se ovdje osjećate kao doma i da konačno iz Dubrovnika ponesete prekrasne uvjete studiranja. S obzirom da ovaj projekt danas završava, okrećemo novu stranicu. Nećemo stati. Dubrovnik jako međunarodno sveučilišno središte – to nam je cilj, nastavljamo dalje. U trenutnoj staroj zgradi do Studentskog doma pripremamo i projekt za prvu studentsku sportsku dvoranu – istaknuo je Potrebica pokazujući na stariji objekt koji se nalazi do Studentskog doma.

Rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum rekao je da Dubrovnik postaje sveučilišni grad.

-U 18. godini svog postojanja Sveučilište u Dubrovniku trajno je riješilo problem smještaja i prehrane. Stvoreni su povoljni uvjeti za studiranje s naglaskom na studente u nepovoljnom socijalnom položaju. Ovime nam se otvaraju ozbiljnije mogućnosti za međunarodni iskorak i pozicioniranje u europskom i svjetskom obrazovnom prostoru – rekao je Burum. U ovom trenutku, unatoč pandemiji, ima stranih studenata, kaže.

Rektor se prisjetio kako je premijer Plenković obišao gradilište Doma 2. veljače 2019. te kako s zadržao u obilasku svega 15 minuta. Nije se imao što duže ni zadržati, rekao je Burum, jer su tada bile izgrađene samo dvije podzemne etaže. Budući Studentski dom bio je na razini današnjeg prizemlja.

-U samo 18 mjeseci nakon tog posjeta, unatoč pandemiji i privremenoj obustavi radova, zbog ustupanja objekta Stožeru civilne zaštite, Studentski dom je dobio uporabnu dozvolu i primio prve studente – prisjetio se Burum.

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku i zamjenik predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Blaž Bulum naglasio je kako su novim domom poboljšani studentski uvjeti.

-Izgradnjom Doma dobili smo veću uključenost u visoko obrazovanje. Siguran sam da je Dom prekretnica za Sveučilište u Dubrovniku. Ne zaboravimo da je sve što smo do sada postigli samo početak. U svoje ime i ime svih studenata zahvaljujem svima koji su ovaj Studentski dom ‘zvan čežnja’ kojeg su mnogi čekali godinama doživi svoje otvorenje – naglasio je Bulum.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je da su najvažniji resurs grada mladi. Dodao je kako ‘nema mjesta u Republici Hrvatskoj kojeg je predsjednik Vlade posjetio više puta u različitim događanjima od ovog ovdje’.  Spomenuo je kako se u okruženju nalazi OŠ Montovjerna, prva škola izgrađena od 1975. godine te vrtić Palčica čiji je novi nadograđeni dio otvoren 2019. godine.

-Zajedno smo jači i ponosan sam da smo nakon više od 40 godina izgradili školi, vrtić i ovaj važan infrastrukturni objekt. Ovaj grad do 2017. godine nije koristio EU fondove jer su smatrali da to nije potrebno. Kasnije smo to promijenili i te novce smo iskoristili za podizanje kvalitete života i ugovorili milijardu kuna. Ponosan sam na to što smo realizirali ono što smo i obećali. Neka ovaj projekt živi punim plućima, znanjem i smijehom – naglasio je Franković.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je da je ovo starteški projekt za grad, županiju i RH.

-Ovim otvaramo novu stranicu u razvoju sveučilišta. Ovo nije samo objekt koji će pružiti bolje uvjete studentima i riješiti ih briga. Znači perspektivu za daljnji razvoj našeg sveučilišta i da će sveučilište to znati iskoristiti – kazao je.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je ovo proces koji je trajao nekoliko desetljeća.

-Studentski dom je arhitektonski impresivan i lijep je dom za studente. Predstavlja poruku da nam je znanost i obrazovanje ključni razvojni prioritet. Nije nepoznato da su oni koji su privatno tražili smještaj početkom sezone imali problem. Sada se taj koncept mijenja. Aktivno se prionulo poslu i dom je dovršen za pet godina. Ovakvim projektima diže se studentski standard pa time i izvrsnost i konkurentnost naših mladih – rekao je Plenković te je potom i svečano otvorio Dom te ga potom i obišao.

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist