Grad

FOTO Ovako će izgledati ‘2016. – Godina sv. Vlaha’

FOTO Ovako će izgledati '2016. - Godina sv. Vlaha'

Rad ”Sveti Vlaho + Dubrovnik”, autorica Made Milićević i Nore Mojaš pobjednik je natječaja za vizualni identitet za projekt ‘2016. – Godina sv. Vlaha’, rekla je u srijedu u Dubrovniku zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić.

Kako je na predstavljanju rezultata rekla Šimac Bonačić, svrha projekta je obilježavanje 1700-te obljetnice mučeničke smrti svetog Vlaha, ali i podizanje razine svijesti o značenju dubrovačkog Parca.
– Radovi su morali objediniti i vjersku i svjetovnu komponentu koja se temelji na snažnoj i kontinuiranoj tradiciji štovanja sveca zaštitnika Dubrovnika te oblikovanja ukupnog dubrovačkog prostora – rekla je Šimac Bonačić te dodala kako se zbog velikog značaja obljetnice primijenilo najviše standarde u oblikovanje vizualnog rješenja.
Jedna od autorica Nora Mojaš istaknula je kako su se u osmišljavanju i izradi rješenja vodili željom za objedinjavanjem cerimonijalnog i festivnog u Festi svetog Vlaha.
– Krenuli smo od monograma, a želja je bila objediniti sve ono što Sveti Vlaho znači Dubrovniku i ljudima. Naš monogram objedinjuje ono cerimonijalno i festivno u Festi svetog Vlaha, a želja je bila raspoloženje Svetog Vlaha prenijeti na cijelu godinu – rekla je Mojaš te dodala kako su htjeli i iskomunicirati zajedništvo koje sveti Vlaho predstavlja stoljećima.
Made Miličević naglasila je kako je dominantna boja rješenja ‘prljavo zlatna’, koja je duboko utkana u dubrovačku tradiciju.
– Boja je možda neočekivana, ali je duboko utkana u našu tradiciju. Od narodnih nošnji do relikvija –  rekla je Miličević.
Prema obrazloženju ocjenjivačkog suda ”prvonagrađeni rad “Sveti Vlaho + Dubrovnik” najcjelovitije odgovara propozicijama natječaja i komunikacijskim zahtjevima projektnoga zadatka imajući u vidu svjetovnu i duhovnu dimenziju obljetnice. Predloženi rad na jednostavan i tipografski artikuliran način formulira rješenje vizualnoga identiteta objedinjujući u sebi pojmove Sveca i Grada (SB + D)”, ističu iz ocjenjivačkog suda te dodaju kako se ”u primjerima razrade vidi mogućnost kvalitetne uporabe u najrazličitijim situacijama, medijima i formatima, te dobro funkcionira i u malome i velikome mjerilu, a pohvalno je i promišljanje sustava komunikacije unutar identitetskih postavki”.
Druga nagrada pripala je radu ”Festa” autora tvrtke Šesnić & Turković, a na trećem mjestu je rad ”Ruke Svetog Vlaha” autora tvrtke Prospekt.
Inače, na natječaj je pristiglo 25 prijava, od čega je razmatrano 15 radova.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist

JOŠ SE RAZRAĐUJE MODEL Stanovi za liječnike na gradskom zemljištu u Solitudu?

Andrea Falkoni Račić