Grad

FOTO Otvorena 1045. Festa sv. Vlaha!

FOTO Otvorena 1045. Festa sv. Vlaha!

Puštanjem golubica i podizanjem barjaka u čast sv. Vlaha pred Parčevom crkvom danas je otvorena 1045. Festa našeg Parca, zaštitnika Dubrovnika.

Nakon što je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pročitao Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvaranje, a koji završava usklikom ‘živio sveti Vlaho!’, biskup je pozdravio sve okupljene i uputio nekoliko prigodnih riječi.

Biskup dubrovački Mate Uzinić poručio je kako Festu svetog Vlaha ne mogu ugroziti izvanjske okolnosti jer je ona znak našeg kršćanskog vjerovanja u Boga.

-Festa sv. Vlaha nije samo tradicija i kulturna baština. Ona nije i ne smije biti svedena samo na procesiju, izvijanje barjaka, pucnjavu trombunjera… Niti je, budemo iskreni, ne mogu ugroziti neke izvanjske okolnosti koje nam se mogu svidjeti, a i ne moraju, odnosno koje nam mogu smetati, a i ne moraju. Festa sv. Vlaha je znak našeg katoličkog identiteta i kršćanske vjere u Boga, koji nam se objavio u Isusu iz Nazareta, u kojega je sv. Vlaho vjerovao i kojega je posvjedočio svojim životom i svojom mučeničkom smrću. Naše je slavlje istovremeno i povjerenje, dugo 1045. godina, u moćnu zaštitu našega nebeskoga zaštitnika – parca sv. Vlaha. To povjerenje u sv. Vlaha kao zaštitnika, koje su izgradile brojne prekrasne stranice naše dubrovačke prošlosti, nisu uspjele ugroziti ni one tragične stranice iste te povijesti – rekao je dubrovački biskup te dodao kako danas najveće prijetnje stižu od dvije glavne opasnosti.

-Od različitih opasnosti na koje nas sv. Vlaho upozorava bih izdvojio dvije. Prva je ona koja nam prijeti demografskim izumiranjem. Već sam spominjao da je broj rođenih u našem Dubrovačkom rodilištu prošle godine po prvi put pao ispod tisuću. Naravno, na to se nadovezuje i pitanje našeg starenja jer smo već sada među deset najstarijih nacija na svijetu, a prema prognozama već 2050. godine u Hrvatskoj će jedna trećina stanovnika imati više od 65 godina. Ovom dodajem za našu lokalnu zajednicu upozorenje da se ne znamo odgovorno ponašati s kulturnom baštinom koja nam je predana i koju smo obogaćenu, a ne osiromašenu, pozvani prenijeti idućoj generaciji – rekao je Uzinić koji je pozvao sve i da zaborave privatne i stranačke interese i razmišljaju o javnom interesu.

Rektor Crkve našeg Parca, don Toma Lučić, pročitao je okupljenom puku čestitke i pozdrave za Festu, od pomoraca i svih onih koji Festu žive, a nisu prisutni na njoj. Čestitke i pozdravi stigli su sa svih strana svijeta. Uslijedio je blagoslov darova, a potom su u zrak iz biskupovih ruku poletjele bijele golubice. Jedna je pošla u smjeru Ploča, ali se zaustavila na Sponzi, dok je duga poletjela poviše same Parčeve crkve.

Nakon otvaranja Feste uslijedilo je grličanje u Parčevoj crkvi.

Inače, središnje misno slavlje u petak na blagdan svetog Vlaha predvodit će mons. Egidije Živković, biskup Željeznog u Gradišću.

 

Uskoro donosimo fotogaleriju!

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist