Aktualno

FOTO Otkrivena spomen ploča Povelja bugarskog cara Ivana Asena Drugog

FOTO Otkrivena spomen ploča Povelja bugarskog cara Ivana Asena Drugog

U parku na Pločama kod Gimnazije Dubrovnik u četvrtak popodne svečano je otkrivena spomen ploča replika Povelje bugarskog cara Ivana Asena Drugog o slobodnoj trgovini Dubrovčana na bugarskom teritoriju.

Uz gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića, ujedno izaslanika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske te predsjednika Vlade Republike Bugarske Boyka Borissova, svečanosti su nazočili i veleposlanica Republike Bugarske u RH Tanya Dimitrova, potpredsjednica Vlade Bugarske za pravosudnu reformu i ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva te ministrica za bugarsko predsjedanje Vijećem EU Lilyana Pavlov.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika u rujnu prošle godine i službeno je pozdravilo inicijativu te je usvojilo zaključak o postavljanju spomen-ploče na ovoj lokaciji na samom ulazu u povijesnu jezgru s istočne strane.
Naime, Poveljom iz 1230. godine car Ivan Asen Drugi dubrovačkim trgovcima osigurao je slobodan boravak i mogućnost trgovanja na bugarskom teritoriju, pritom deklarirajući neprijateljem svakog tko bi im napakostio.

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist