Aktualno

[FOTO] OTKRIVANJE U PONEDJELJAK Ovako će izgledati spomenik poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

spomenik komlenac

U tijeku su završni radovi na postavljanju spomen obilježja poginulom vatrogascu Goranu Komlencu. Spomen obilježje se postavlja na brdu između sela Ljubač i Gromača, smješteno na strmom i teško pristupačnom terenu, upravo na mjestu gdje je Goran izgubio svoj život. Otkrivanje će biti upriličeno u ponedjeljak, 31. srpnja, na prvu godišnjicu njegove pogibije.
-Trag svjetla – spomen obilježje iz kojeg zrači svjetlo vjere, snage i nade. Goran unatoč tragediji ostavlja trag svjetlosti u svima nama svojim primjerom požrtvovnosti i davanja života za drugog – zapisali su autori projekta, arhitektonski ured PROTO – ARCH uz popratne fotografije.

Dodaju i kako se oblikovanje spomen obilježja temelji na krugu koji je proizašao iz identiteta podneblja (suhozidne strukture gromača, gumno), te je sama intervencija dio krajolika, srasla i proizašla iz njega. U ovom projektu krug je simbol života, zajedništva, susreta i zagrljaja.

-Krug započinje grubim kamenim klesanim blokovima kao metafora životne borbe, truda i požrtvovnosti. Na mjestu stradanja, krug je prekinut lomom kamena kao interpretacija naglo prekinutog mladog života. Međutim krug se nastavlja, kameni blokovi su sve finije obrađeni, postupno uglađeni do poliranosti, a sve kulminira prelaskom u vertikalu kao simbolom puta u vječnost – navode iz arhitektonskog ureda.

-Lom kamena je metafora naglo prekinuta mladog života, ali istovremeno lom je prikaz Goranove ljubavi za bližnjega, ljubavi koja nema mjere, koja se daje do kraja jer je dao ono najsvetije – svoj život. Koristeći fenomenološki pristup pri oblikovanju ovog dramatičnog momenta prekida života unutrašnjost kamena je u crnoj boji dobivenoj djelovanjem vatre, a na taj način vjerno se interpretiraju okolnosti stradanja, a i promatrača se uvodi u dramatiku momenta stradanja. Na površini klesanca je naznačen datum stradanja – opisali su dalje autori projekta.

Program otkrivanja spomenika u organizaciji Grada Dubrovnika i Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika uključuje: polaganje vijenaca na grob Gorana Komlenca (mjesno groblje Orašac) u 17:30 sati i svetu misu zadušnicu u ckrvi Gospe od Orašca u 18:00 sati. Otkrivanje spomenika na mjestu pogibije Gorana Komlenca predviđeno je u 19:30 sati.

Foto: PROTO – ARCH/Grad Dubrovnik

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire ‘četiri ubojice u prometu’

Dulist

Zbog koncerta u Čibači linije 16 i 23 A mijenjaju trasu

Dulist

OVA GODINA S PREKO 3 MILIJUNA PUTNIKA Zračna luka obara rekorde, ‘prešišali’ brojke iz 2019.

Andrea Falkoni Račić