AktualnoUrednički izbor

[FOTO] Osvanuo projekt hotelskog resorta ‘Arboretum’ u Orašcu

[FOTO] Osvanuo projekt hotelskog resorta ‘Arboretum’ u Orašcu

Da je u Orašcu bila planirana gradnja hotelskih kapaciteta, poznato je barem posljednjih petnaestak godina. Svjedoče tome iskopine u blizini Vrtova sunca na kojima je bio planiran hotelski objekt, ali i izmjene i dopune UPU-a Orašac – Vrtovi sunca iz 2020. godine koje su prostorno proširile zonu turističke gradnje na 36 hektara te omogućile u nastavku postojećeg turističkog kompleksa, izgradnju hotela i vila do sveukupno 2500 kreveta.
Posljednjih tjedana interes naših sugrađana pobudio je projekt ‘The Arboretum Dubrovnik’. Iako sam naziv projekta podrazumijeva da se gradnja odnosi na Trsteno, riječ je o luksuznom odmaralištu koje je planirano u Orašcu, u blizini hotelskog kompleksa Sun Gardens Dubrovnik, odnosno Dubrovačkih vrtova sunca.
Kao klijent u projektu, kojeg potpisuje arhitekt Lotfi Sidirahal, ističe se ‘IO Adriatic’ o kojem se ne mogu naći informacije na internetskim stranicama, a kao operater ‘Leading Hotels of the World’, organizacija koja pod sobom ima 400 hotela u više od 80 zemalja svijeta. U ovoj je organizaciji i Sun Gardens Dubrovnik. Arhitekt Sidrahal kreator je master plana, arhitektonskog projekta i unutarnjeg dizajna ‘Arboretuma’. Vlasnik je tvrtke ‘Atelier Pod’ i poznat je po dizajniranju luksuznih hotela diljem svijeta, za grupacije kao što su Accor, Four Seasons, Anantara i Fairmont. U njegovom se životopisu također ističe kako ‘potpisuje inovativna djela u savršenom skladu s njihovom okolinom’. U harmoniji s prirodom, prema slikama projekta na njegovoj stranici, trebalo bi biti i novo odmaralište.

96 soba
Ono što možemo saznati iz opisa projekta jest da je Sidirahalijev ‘Atelier Pod’ 2018. godine pobijedio na međunarodno ograničenom natječaju za dizajn jednog od ‘najluksuznijih odmarališta’ na Jadranskom moru. ‘Arboretum’ bi se trebao sastojati od 96 jednosobnih i dvosobnih rezidencija s privatnim bazenima. Obuhvaća 40 apartmana površine oko 80 metara kvadratnih i 56 dvosobnih apartmana površine 110 metara kvadratnih, a svaka će rezidencija imati pogled na more i elafite. Može se činiti čudnim kako projekt nosi naziv ‘Arboretum’, s obzirom na to da je predviđena izgradnja u Orašcu. U arhitektonskom objašnjenju se ističe da je naziv pažljivo odabran kao izravna referenca na drvo u Trstenom, ‘koje je u velikoj mjeri obilježilo dubrovačke vrtove’.
-Atelier Pod želi iskoristiti prirodnu pozadinu mora, otoka, neba (i svjetlosti) kako bi stvorio utočište mira gdje dizajn pomaže u očuvanju privatnosti posjetitelja – navodi se u projektu među ostalim.

‘Nije zaprimljen zahtjev za dozvole’
Gradnja u Orašcu na dugom je štapu, a da je osim vizualizacije koja je prezentirana na njihovim internetskim stranicama projekt još u povojima potvrdit će i iz Grada Dubrovnika. Na naš upit je li IO Adriatic/Leading Hotels of the World podnio zahtjev za dobivanje potrebnih dozvola, odnosno dokumentaciju za izgradnju novog hotelskog objekta (resorta) na području Orašca, iz Grada Dubrovnika odgovaraju: ‘Nadležni upravni odjel Grada Dubrovnika nije zaprimio zahtjev za izdavanje dozvola za gradnju’. Kad bi gradnja mogla početi, kao i još neka druga pitanja, poslali smo na adresu Sun Gardensa, no do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Izmjene i dopune UPU-a
Inače, na Gradskom vijeću u prosincu prošle godine, donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja Turističke zone ‘Orašac-Vrtovi sunca’. Izmjenama prostornih planova Grada i županije, zona je proširena na 36 hektara, a kapacitet joj je povećan na 2500 kreveta. Postupak izmjene i dopune navedenog UPU-a pokrenut je, među ostalim, zbog stvaranja prostorno-planskih preduvjeta za realizaciju turističkih sadržaja – hotela i turističkog naselja, obzirom da važeći UPU više nije u skladu s potrebama daljnjeg korištenja i razvoja neuređenog dijela turističke zone, a koji je predviđen za urbanu preobrazbu. Obuhvat Izmjena i dopuna UPU-a odnosi se na prošireni dio obuhvata građevinskog područja i obuhvata UPU-a na zapadu, sukladno planu šireg područja, a obuhvaća ukupnu površinu od 9,55 ha.
Novim izmjenama i dopunama UPU-a redefinirani su uvjeti načina gradnje unutar zona A i B, sukladno novim potrebama u prostoru, kako je na javnoj raspravi izneseno u srpnju 2020. godine. Dodana je nova zona, B1, na proširenom dijelu građevinskog područja i UPU-a. Planirane su uslužne djelatnosti (T*) kao jedna nova namjena te su također planirani sadržaji u funkciji turizma, a to su odmorišta, parkovi i pješačke staze. Prošireni kapacitet turističke zone od ukupno 2500 kreveta preraspodijeljen je na način da se unutar obuhvata izmjena i dopuna planira kapacitet od 840 kreveta. Kako se, među ostalim, navodi u novom UPU-u, unutar zone A, ukupne površine 2,46 ha, na površini ugostiteljsko-turističke namjene predviđena je rekonstrukcija postojećeg objekta gospodarske namjene u hotelski objekt.) Unutar zone B, ukupne površine 1,98 ha, predviđena je gradnja turističkog naselja-vila. Unutar zone B1, ukupne površine 2,52 ha, predviđena je gradnja turističkog naselja-vile s centralnom hotelskom građevinom.

‘ATELIER POD’
Nagrađivani arhitekt
Arhitekt Lotfi Sidirahal osnivač je agencije ‘Atelier Pod’ i dizajner luksuznih hotela širom svijeta. U 2017. godini osvojio je sedam međunarodnih nagrada, uključujući Versaillesovu nagradu u Parizu i dvije nagrade ‘A Design Awards’ u Milanu za arhitekturu i arhitekturu interijera, a koji je jedan od najvećih dizajnerskih događaja na svijetu. Sudeći prema njegovom portfoliju, već je sudjelovao s ‘Leading hotels of the world’, i to na projektu ‘Olive Grove Lodge’ u Hrvatskoj.

Izvor fotografija: lotfisidirahal.com

Iz tiskanog izdanja DuLista od 28. travnja 2021.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist