Grad

FOTO/ONI SU DOBILI PRIZNANJA Darivatelji krvi nesebično daruju lijek koji je nezamjenjiv

FOTO/ONI SU DOBILI PRIZNANJA Darivatelji krvi nesebično daruju lijek koji je nezamjenjiv

Gospodin Jerko Matana dobrovoljno dariva krv od 1978. godine. Od tada pa do danas to je učinio 75 puta te s pravo zavrijedio priznanje i srebrni znak Hrvatskog crvenog križa.

-Drago mi je i sretan sam što sam dobio ovo priznanje. Ne treba brojati koliko si puta dao krv, već je važno dati je. Volio bih da svatko tko može dati krv, da je da jer je to potrebito. Žao mi je što zbog koronavirusa nije veće veselje i druženje – rekao je gospodin Matana.

Ovu je vrijednu nagradu, kao i ostali višestruki darivatelji krvi, dobio na svečanoj dodjeli priznanja koja se održala u hotelu President ove subote povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi. Na svečanosti koja se ove godine održala u nešto drukčijim uvjetima, među ostalim je istaknuto kako su darivatelji nacionalno blago te heroji današnjice koji nesebično darivaju lijek koji je nenadoknadiv. Ove godine dodijeljeno je 68 priznanja za 5, 10, 20, 25, 30, 35, 40, 50 i 75 puta darovanu krv. Uz gospodina Matanu, posebno su istaknuli darivatelje koji su ove godine dobili priznanje i brončani znak Hrvatskog Crvenog križa za 50 puta darovanu krv – Pepo Oblizalo i Zdravko Slade. Darivateljice Ana Jovančević i Danijela Radiš dobile su priznanje i brončani znak Hrvatskog Crvenog križa za 35 putadarovanu krv. Jedan od dobitnika priznanja je i gradski vijećnik Miho Obradović.

FOTO/ONI SU DOBILI PRIZNANJA Darivatelji krvi nesebično daruju lijek koji je nezamjenjiv

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik Živko Šimunović naglasio je kako su u ovoj godini imali 58 akcija, a godišnje ih inače dubrovački crveni križ organizira i preko sedamdeset.

-U cijeloj Hrvatskoj ove godine, usprkos cijeli situaciji, niti jedan dan nije zastalo darivanje krvi. U Dubrovniku su se darivatelji redovno odazivali – istaknuo je Šimunović. Smatra kako je bitno pomladiti sastav darivatelja te mladima pridati više pažnje. Naglasio je dobru suradnju s Odjelom transfuzijske medicine na čijem je čelu doktorica Dolores Martinović. Ova je godina, kaže, bila teška za stanovništvo i zdravstvo, a u u kojoj smo se suočili s epidemijom koronavirusa.

-Naši su davatelji i dalje nastavili darivati krv vođeni ljubavlju prema ljudima. Nije bilo lako doći, morali su zatomiti svoj strah. No, dolazili su, hrabro i bez ikakvih pitanja. Na taj način su omogućili da naša bolnica može normalno funkcionirati i zadovoljiti sve potrebe za krvlju i krvnim pripravcima za stanovništvo naše županije – naglasila je Martinović i dodala da darivatelji svojim nesebičnim činom šire ljubav.

FOTO/ONI SU DOBILI PRIZNANJA Darivatelji krvi nesebično daruju lijek koji je nezamjenjiv

Potpredsjednik dubrovačkog crvenog križa Antun Franković jedan je od najstarijih darivatelja krvi.

-Nije lako biti dobrovoljni darivatelj krvi. To ne može biti svatko. Darivanjem krvi darujemo dio sebe. Sjećam se kako je prije bilo više davatelja krvi. To se danas ‘razvodnjava’. Sve je ostalo na starim davateljima krvi. Moramo poraditi na tome da što više mladih ljudi daruje krv. I da im uzor budu roditelji koji su nesebično dali krv i da krenu spašavati živote. Treba ih poticati na to – rekao je Franković. Prisjeća se kad je jedan naš sugrađanin, pokojni Niko Miloš, dobio zahvalnicu za sto darivanja krvi te je pritom rekao: ‘Imam osjećaj kako u cijelom gradu ‘trči’ moja krv’.

Podsjetit ćemo kako je u subotu ujutro otvorena Ulica Hrvatskog Crvenog križa.

-I vi ste utkali dio vašeg rada i volonterskih sati u korist Crvenog križa – rekao je Šimunović.

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić zahvalio je svima koji daruju krv, nesebičan dar, onima kojima je to potrebito. Predstavnica županije Anita Kunica Jelčić rekla je kako županija cijeni trud darivatelja krvi.

 

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist