Kultura

FOTO Obišli smo novoobnovljeni korčulanski Gradski muzej

FOTO Obišli smo novoobnovljeni korčulanski Gradski muzej

Ovog ljeta kulturna ponuda otoka Korčule bit će bogatija za jedan, odnosno dva muzeja. Naime, kroz projekt ‘Ruralno poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’ kojemu je cilj stvaranje integrirane turističke ponude bazirane na kulturnoj baštini Dubrovačko-neretvanske županije, završena je rekonstrukcija palače Ismaeli-Gabrielis, u kojoj se smjestio Muzej Grada Korčule. Njoj je zbog iznimno lošeg stanja bila potrebna temeljita obnova kako bi se zaštitili vrijedni eksponati, a zbog čega su vrata palače već nekoliko godina bila zatvorena.

Muzejski postav zamišljen je kao ulaznica na otok gdje će posjetiteljima biti predstavljena maketa Korčule sa svim bitnijim odrednicama i znamenitostima. Oni će ondje dobiti osjećaj geografske smještenosti ovog dijela Lijepe naše kao i povijesno-kulturni pregled tamošnjeg života kroz stoljeća te upoznati se sa zbivanjima i ličnostima koje su u toj sredini ostavile svoj pečat.

– Muzej ima 20 zbirki od povijesne preko etnografske, umjetničke, zbirke starih knjiga, starih razglednica i fotografija, zbirke kamenih grbova i napisa do memorijalne zbirke Petra Šegedina itd. Jedan od navrjednijih izložaka je kucalo koje se nekad nalazilo na vratima Palače Arneri. Njega je Republika Venecija darovala Jakovu Arneriju za zasluge kapetana brodova u pomorskim bitkama. Potječe iz 17. stoljeća te ga je od bronce izradio Tiziano Aspetti. U sredini je rimski bog mora Neputun, a sa strane su dva lava. Drugi najvažniji predmet je slika Adama i Eve Richarda Zieglera koju je prepoznala njegova kćer Cornelia kad je došla u posjet muzeju. On je bio poznati njemački slikar koji je bio zaljubljen u Korčulu gdje je došao kao izbjeglica za vrijeme II svjetskog rata. Sedam godina su ovdje živjeli. Kupili su imanje koje je nekad pripadalo obitelji Smrkinić i bili su prijatelji s književnikom Petrom Šegedinom. Zahvaljujući obitelji Zigler u Korčulu su tada dolazili vodeći hrvatski i europski intelektualci pa je ona tada bila središte elite – kazala je prilikom našeg obilaska ravnateljica muzeja Marija Hajdić.

Ravnateljica Marija Hajdić

Na trećem katu smjestit će se ambijentalna kuhinja iz srednjeg vijeka te velika dvorana za obavljanje radionica, predavanja, biblioteka i sve ono potrebno za bogatiji kulturni život Korčule.

Jedan od partnera na projektu je muzejski restaurator i konzervator Mihovil Depolo, inače vlasnik Obrta za restauriranje namještaja Depolo, koji je zahvaljujući europskim sredstvima dodatno opremio svoju radionicu nužnim uređajima.

– Nabavio sam tri različita stroja. Jedan je uređaj za pjeskarenje na osjetljivim predmetima koji mi je pomogao u mom poslu jer se tako lakše pripreme predmeti za daljnju obradu bilo riječ o metalu ili drvu. Nabavio sam ventilaciju i centralno usisavanje te lakirnicu. S te tri stvari sve se može brže i kvalitetnije obaviti. Već dugo godina surađujem s Gradskim muzejem. Inače sam i muzejski preparator po struci. Upravo radim na restauraciji stare zlatarske radionice i na konzervaciji zlata koje će biti izloženo u muzeju – rekao je Depolo.

Muzejski restaurator i konzervator Mihovil Depolo

Pri kraju su i aktivnosti novoizgrađenog Muzeja zlata i srebra kojim je Smokvica u samom centru dobila vrijednu kulturnu instituciju. Muzej je spreman za opremanje s postojećom zbirkom zlatnih i srebrnih predmeta koji se trenutno nalaze u župnoj crkvi te će na jednom mjestu prikazati bogatu kulturnu i povijesnu baštinu ne samo Smokvice, već i otoka Korčule.

– Muzej je gotov, upravo s Ministarstvom kulture dogovaramo stalni postav. Nažalost, zbirka nije u našem vlasništvu nego župne crkve Očišćenja Marijina i same biskupije. Muzej planiramo otvoriti do 1. srpnja. Nadamo se da će turistička sezona krenuti jer smo s projektom preuzeli obveze vezane uz posjetitelje. U sljedećih pet godina moramo prodati 20 tisuća ulaznica što je za jednu Smokvicu te samu Korčulu veliki izazov – poručio je načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić te dodao kako su neke od dragocjenosti koje će se ovdje izložiti misnica iz 17. stoljeća te relikvija sv. Leopolda Bogdana Mandića koji je uz Gospu od Kandelore suzaštitnik ovog mjesta.

Načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić

Projektom su, osim Korčule, obuhvaćena područja Dubrovačkog primorja i Mljeta, koji će nakon odrađenih aktivnosti biti bogatiji za novu kulturno-turističku ponudu povezanu u jedinstveni turistički proizvod pod nazivom ‘Putevima prošlosti’.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno ga vodi Regionalna agencija DUNEA s partnerima Sveučilištem u Dubrovniku, Turističkom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatskim restauratorskim zavodom-Dubrovnik, Općinama Smokvica, Mljet i Dubrovačko primorje, Gradom Korčulom, Korčulanskom razvojnom agencijom KORA i putničkom agencijom Dominium travel. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 32.645.708,48 kuna, od čega je bespovratna sredstva u iznosu od 27.748.345,48 kuna sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist