DuList IN

[FOTO] NI KORONA JU NIJE ZAUSTAVILA Ana je opet u Gradu, pripremila je puno lijepih stvari!

[FOTO] NI KORONA JU NIJE ZAUSTAVILA Ana je opet u Gradu, pripremila je puno lijepih stvari!

Proslavljena violončelistica i ljubiteljica Dubrovnika Ana Rucner najavila je ovog četvrtka 11. Festival ‘Ana u Gradu’ koji će se održati od 18. do 21. lipnja. Rucner nije ni ove godine obeshrabrila korona te je za stanovnike Dubrovnika i goste pripremila tri događanja. Rekla je na samom početku kako tijekom pandemije koronavirusa nije lako ni na što računati, ali ni predvidjeti. ‘No, uspjeli smo složiti krasan program’, istaknula je Rucner.
Festival se sastoji od središnjeg događaja, a to je tradicionalni koncert ‘Pozdrav ljetu’ koji će se održati na prvi dan ljeta, u ponedjeljak, 21. lipnja amfiteatru na Srđu s početkom u 5 sati ujutro. Osim u zvukovima Aninog violončela, gitare Ivana Raiča i mandoline Maria Markovine, posjetitelji će ove godine uživati i u poeziji koju će čitati glumac Vedran Mlikota.
-Želimo da se ljudi opuste i da zajedno dočekamo ljeto – rekla je. No, osim ovog koncerta, istog dana će Rucner uz bubnjara Marka Duvnjaka ispratiti Sunce na Sunset Beachu.
-Riječ je o dosta zanimljivih obrada, na naš način. Izvest ćemo jedan show! – kazala je Rucner, dok je Duvnjak dodao kako jedva čeka sva događanja te da se nada lijepom vremenu.

Festival počinje u petak
Inače, program festivala započinje u petak, 18. lipnja u klubu Lazareti s početkom u 20 sati. Otvorit će ga zajednički koncert Ane Rucner, Vlade Kalembera i bubnjara Marka Duvnjaka u postavi ‘Kalember/Rucner/Duvnjak Trija’ – novog glazbenog projekta naše violončeliste.
-Ne znamo kako se zapravo zovemo, ali smo mi trio. Vlado nažalost nije s nama prisutan, ali će doći sutra. Imamo zgodan program – od hitova Srebrnih Krila, klasične, moderne do zabavne romske glazbe. Nedavno smo imali prvi koncert u Vukovaru i dopali smo se publici. Jedna je to zgodna priča, puna zabave i veselje – rekla je Rucner.

Tijekom drugog festivalskog dana, u subotu, 19. lipnja u Kneževom dvoru u 20 sati, posjetitelje festivala očekuje svečana promocija zbirka priča za djecu Dragutina Rucnera (1910. – 1996.) ‘Djedove priče unucima’, inače djeda Ane Rucner i poznatog ornitologa. Knjiga koju je dugo pripremala čelistica Snježana Rucner, Anina majka, objavljena je prošle godine. U sklopu promocije, svoj će zajednički mini-koncert održati Ana i njezini roditelji, Snježana i Dragan Rucner.
-Bavio se pticama, isto kao i moja majka. Uz to je bio čelist, pijanist te je izvrsno pjevao. S time da se bavio glazbom amaterski. Radi njega i majke, cijela obitelj Rucner su glazbenici. To je sada veliko pleme. Ovom mu promocijom želimo zahvaliti. Bio je jako vezan uz Dubrovnik, Konavle, a pogotovo uz Neretvu. Napravio je nedavno obnovljeni ornitološki muzej u Metkoviću – naveo je Dragan Rucner te dodao kako će na mini-koncertu izvesti poseban aranžman. Ulaz je besplatan.
Treba istaknuti kako je Rucner ove godine, u suradnji s Umjetničkom školom u Dubrovniku, odlučila podržati  mladu talentiranu violinisticu Anu Vidojević te joj je poklonila gudalo.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist