Aktualno

FOTO Neka ‘Dubrovnik’ plovi, neka bude sretno

FOTO Neka 'Dubrovnik' plovi, neka bude sretno

Regatni brod Dubrovnik, savršeni poklon jedriličarskom klubu Orsan kršten je danas u prostorima kluba.

U emotivnoj svečanosti sudjelovali u predsjednik kluba Marinko Mikulandra, dok je kum brodu jedriličarska legenda i dobitnik Nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo Andro Knežević, koji se prošle godine umirovio nakon 65 godina jedrenja.

-Ovo je čudo. Ovo je jedina regatna jedrilica napravljena u Hrvatskoj. Sada se možemo natjecati s obje strane Jadrana, to dosada nismo mogli – rekao je Mikulandra, te dodao kako je ovo izuzetan dar za 80-rođendan.

-Brod je dug ukupno 13,20, težak je ukupno 3800 kilograma, ima 100 kvadrata jedara, odnosno 250 kvadrata. Rađen je isključivo za jedrenje, pa tako uređenje iznutra nije prekomforno, ali zadovoljava osnovne potrebe – ističe vidno zadovoljan Mikulandra.

-Cijena mu je oko dva milijuna kuna, s time da smo pomogli državni proračun s oko pola milijuna kuna. Nažalost, kao športsko društvo nismo imali olakšica, i nadam se da je naš ministar ponosan na nas što smo smanjili deficit u proračunu – istaknuo je on.

Tomislav Matasić, vlasnik tvrtke Enavigo iz Virovitice koja je izradila brod smatra kako nije ništa neobično da se ovakvi brodovi rade – na kontinentu.

-Moja ljubav prema brodovima je već odavno, sad u poznim godinama uspio sam stvoriti ugodno s korisnim – rekao je Matasić te dodao kako ga od ostalih brodova izdvaja način gradnje

– Naš koncept podrazumijeva drvenu jezgru iz laganog drveta, i iznutra karbonski laminati u uvjetima vakuma, dok se klasičnom gradnjom to radi s pjenastim jezgrama – rekao je Matasić te dodao kako je ovo za njih bilo novo iskustvo.

-Naporno je raditi u ovakvoj tehnologiji, ali nadam se da smo puno naučili – zaključuje on.

Brodski kum Andro Knežević čestitao je predsjedništvu kluba što je u ovakvim vremenima skupilo novaca za ovakav pothvat.
-Gledam brod i mislim se kad se digne vjetar, on će poletjeti. On ne smije imati posadu koja će misliti kako je važno sudjelovati – rekao je Knežević te istaknuo kako će se posada morati potruditi kako bi svi zapamtili brod Dubrovnik.

-Neka 'Dubrovnik' plovi, neka bude sretno – zaključio je Knežević.

Inače, ispred Županije DN okupljene je pozdravio župan DN Nikola Dobroslavić, dok je ispred Grada Dubrovnika nije bilo – nikoga. Gradonačelnik Dubrovnika trebao je biti kum brodu, no iako se za ovaj događaj znalo mjesecima unaprijed on se ispričao unaprijed preuzetim obvezama. Na sreću, i više nego adekvatna 'zamjena' učinila je pijačer klubu, sebi, 'Dubrovniku' i Dubrovniku.

Pročitajte još

BIG SEE Studio Proto-Arch dobio nagradu za igralište u Mandaljeni

Dulist

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist