Grad

FOTO Na današnji dan prije 6 godina Dubrovnik je zameo snijeg!

FOTO Na današnji dan prije 6 godina Dubrovnik je zameo snijeg!

Na današnji dan prije šest godina Dubrovnik je pogodila jedna od najjačih snježnih mećava u posljednjem desetljeću.

Cikolna Tara tada je prekrila Dubrovnik bijelim pokrivačem, a na ovaj događaj podsjetili su dubrovački lovci na oluje. Dio fotografija koje su tad zabilježene podijelio je član Storm Chasersa Daniel Pavlinović, a cijelu galeriju možete pogledati ne njegovoj web stranici.

Ciklona Tara donijela je početkom druge polovice veljače 2009. godine kratkotrajnu, ali izraženiju zimsku promjenu vremena, a najviše je snijega palo u Dalmaciji. Tara je bila najjača zimska oluja od 2006. godine, koja je pogodila čitavu Dalmaciju, pišu na Crometeu.

Snijeg na našoj obali najrjeđe pada na dubrovačkom području, a upravo je Dubrovnik i okolica bio centar zimskog zbivanja u Dalmaciji. Jedna od najvećih snježnih oluja u znanoj povijesti pogodila je ovaj grad tijekom srijede, 18. veljače. U početku je bilo jačih grmljavinskih pljuskova kiše i susnježice, a s jačanjem bure temperatura je pala na -1°C pa je gotovo cijeli drugi dio dana na dubrovačkom području padao gust snijeg. Snijeg je zabijelio grad s više od 10cm te je izazvao potpuni prometni kolaps. Zbog obilnog snijega i olujnog vjetra dijelovi Dubrovnika bili su bez električne energije. Osim snijega, Dalmaciji je puhala i bura koja je mjestimično dosegla olujni prosjek uz orkanske udare.

Inače, danas nas grije 13 stupnjeva Celzijevih.

Pročitajte još

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist