Kultura

FOTO Ministar Hasanbegović otvorio izložbu DPDS-a o Gradu prije Velike trešnje

FOTO Ministar Hasanbegović otvorio izložbu DPDS-a o Gradu prije Velike trešnje

Otvorena izložba i promocija knjige ‘Dubrovnik prije trešnje’ obilježili su ovaj ponedjeljak u prodajnom prostoru Društva prijatelja dubrovačke starine u Širokoj ulici.

Predstavljeni su konzervatorsko restauratorski radovi na slici, ali i zanimljiva priča koja se krije iza ovog vrijednog i nesvakidašnjeg djela, dok je pak izložbu otvorio dr. sc. Zlatko Hasanbegović, ministar kulture RH.

Slika ‘Dubrovnik prije trešnje’, rad nepoznatog majstora, jedan je od najvjerodostojnijih prikaza Dubrovnika prije potresa 1667. godine. Naslikana izrazitom kartografskom točnošću koja nadmašuje njezinu umjetničku vrijednost, daje prikaz svih važnijih detalja urbanog tkiva: Divone i Straduna, s trijemovima na sjevernoj strani, romaničke katedrale sv. Marije s krstionicom, gotičke crkve sv. Vlaha i Luže, Velike i Male Onofrijeve fontane, zidina i gradske luke, Lazareta, kuća u predgrađu te ljudi u svakodnevnom životu.

Zahvaljujući ustrajnim nastojanjima Društva prijatelja dubrovačke starine da se slika vrati u Grad, godine 2009. otkupljena je od nasljednika obitelji Delalle.

Konzervatorsko restauratorske radove obavio je ‘K-R centar’, pod vodstvom Denisa Vokića. Slika ‘Dubrovnik prije trešnje’ nalazi se u Domu Društva u palači Gozze-Basegli-Katić na Gundulićevoj poljani i predstavlja se javnosti zajedno s drugim vrijednim umjetninama.

Pročitajte još

POTICANJE DJECE NA ČITANJE Radionice za odgojitelje, roditelje i knjižničare

Dulist

[FOTO] TEA PEROVIĆ PREDSTAVILA KNJIGU Snaga vjere, ljubavi i brige majke za svoje kćeri

Naša akademska slikarica Jasmina Runje izlaže na skupnoj izložbi u Kastvu

Dulist