Aktualno

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

PEP Konferencija Leonarda Tikvica

Drugo izdanje PEP konferencije održano je prošlog tjedna u kampusu Sveučilišta u Dubrovniku. Riječ je studentskoj konferenciji koja okuplja medijske i komunikacijske profesionalce u Dubrovniku. Ovogodišnje izdanje ponovno je predstavilo širok spektar tema, uključujući trendove na društvenim mrežama, razvoj karijere, event menadžment, novinarstvo i mnoge druge. Uz bogat program predavanja, panel rasprave i radionice, PEP konferencija pružila je platformu za dijalog i razmjenu ideja između studenata, mladih profesionalaca i iskusnih stručnjaka. Osnivačica i voditeljica projektnih aktivnosti i programa Leonarda Tikvica posebno je ponosna na ovaj projekt.

Kako si zadovoljna s ovogodišnjom PEP konferencijom?

S obzirom na to da je ovo studentska inicijativa i da je razina naše prakse i iskustva na nivou početnika, jako smo zadovoljni što smo postigli s drugim izdanjem. Naime, intenzivan je cijeli proces organizacije i zahtijeva jako puno rada i truda, ali nismo odustajali jer smo znali da radimo jednu bitnu promjenu u našem gradu – pružamo mjesto iskustva, znanja i prakse od strane iskusnih predavača.

Koje su bile najključnije teme za djelatnike u odnosima s javnostima i novinarstvu?

Ključne teme u odnosima s javnostima i novinarstvu generalno su bile povezane s digitalnim trendovima, kriznim komunikacijama i etičkim pitanjima u medijima. Ove teme su istaknule važnost kontinuiranog praćenja promjena i prilagodbe novim izazovima. Imali smo priliku dublje sagledati koliko je bitno biti informiran o trenutnim trendovima te prepoznati potrebe pojedinaca i društva kroz niz predavanja, panel raspravu i radionicu. Promjene u generacijama također su zahtijevale prilagodbu i razvijanje novih komunikacijskih strategija. Biti u koraku s najnovijim tehnologijama i platformama od presudne je važnosti za uspješnu komunikaciju, s obzirom na promjene u preferencijama publike i distribuciji informacija. Ova konferencija je bila prilika, ne samo za dobivanje odgovora, već i za postavljanje važnih pitanja koja moraju biti naša fokusna točka u daljnjem radu u području komunikacija.

Kakav je feedback sudionika konferencije?

Feedback, to jest povratna informacija, sudionika konferencije je iznimno pozitivan! Svi su istaknuli korisnost predavanja, panela i radionica te su izrazili želju za sličnim događajima u budućnosti. To nas zaista veseli i potiče da nastavimo s radom i još više unaprijedimo konferenciju u sljedećim izdanjima. Na kraju svake naše PEP konferencije redovno provodimo evaluaciju kako bismo dobili uvid u stavove i mišljenja sudionika. Kao što smo na prethodnoj evaluaciji prve PEP konferencije dobili feedback, odnosno prijedloge, kritike i savjete, uzeli smo ih kao smjernice i prilagodili na ovogodišnjoj konferenciji kako bi dobili ono što svi želimo – još bolje iskustvo.

Koliko ovakvi događaji pomažu studentima i mladim profesionalcima da se snađu u svojoj karijeri?

Ovakvi događaji su izuzetno važni za studente i mlade profesionalce jer im pružaju priliku da čuju iskustva i savjete iz prve ruke od stručnjaka iz industrije. Također im omogućuju da se umreže s potencijalnim mentorima i budućim poslodavcima te steknu nova znanja i vještine koje će im pomoći u njihovoj karijeri. Mi smo se prvenstveno odlučili ovo organizirati jer ovakvih događanja i sadržaja nedostaje u našem gradu. Sve je moguće, pa tako i da Dubrovnik nije samo turistički centar, nego vjerujemo da može biti i edukativno i inspirirajuće središte za mlade i buduće profesionalce.

Kako Sveučilište u Dubrovniku potiče studente na samoinicijativu?

Sveučilište u Dubrovniku potiče studente na samoinicijativu kroz različite aktivnosti i projekte, upravo kao što je i PEP konferencija. Niz je mogućnosti koje jedan student/ica može na ovom Sveučilištu. Tijekom svog studiranja može volontirati, imati stručnu praksu te sudjelovati u raznim studentskim projektima. Uvelike su to djela nastavnika koji uzastopno motiviraju i potiču studente da budu aktivni i angažirani u svojoj akademskoj i profesionalnoj zajednici. Jedino što je potrebno je jedna dobra ideja. Tako je bila i naša, a da ona bude realizirana, potrebna je podrška od strane nastavnika. Mi smo je imali od naših mentorica asistentice Sandre Buratović Maštrape i dr.sc. Romane John. Veliku podršku pružio je i pročelnik Odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Mato Brautović. Na tome smo iznimno zahvalni jer ne bismo danas imali dvije godine postojanja ove konferencije koja već postaje tradicionalna i kreće mijenjati naše društvo na bolje.

Podsjetimo se, kako je došlo do ideju za ovu konferenciju?

Sve je krenulo 2022. godine kada smo kao studenti diplomskog studija Odnosi s javnostima na Sveučilištu u Dubrovniku posjetili PR agencije u Zagrebu. Imali smo priliku dobiti iz prve ruke kako izgleda posao jednog PR-ovca. I prilikom jedne kave, nakon posjeta agencijama i još pod dojmovima, sinula je ideja: ‘Haj’mo ovo donijeti u Dubrovnik – iskustvo’. Nisam još bila sigurna kako bih to realizirala, ali definitivno je bila ideja koja je ‘kuhala’ u nama neko vrijeme. Zato smo odmah na novom Natječaju Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku u 2023. godine, prijavili projekt ‘PEP konferencija’ s ciljem da okupimo stručnjake iz odnosa s javnostima i da od njih čujemo iskustva i znanja. Posebno je ta priprema bila izazovna s obzirom na to da sam ja bila na Erasmus praksi u Portugalu i da smo cijeli koncept programa razvijali online. U 2023. godini, PEP konferencija je okupila stručnjake iz odnosa s javnostima, a ove godine na drugom izdanju PEP konferencije htjeli smo proširiti program i na druge teme – novinarstvo, marketing, event menadžment, politička komunikacija i poduzetništvo. Sve je bilo za nas moguće je smo se mi kao organizacijski tim u kojem su Andrea Batinić, koordinatorica i voditeljica projekta i Matko Haičman, suradnik i savjetnik projektnih aktivnosti i ja kao osnivačica i voditeljica projekta, jako dobro slagali i s pozitivnim stavom se kroz cijeli proces pripreme i realizacije vodili.

Pročitajte još

Studenti Sveučilišta u Dubrovnik od sada će moći stažirati u Coca-Coli

Dulist

SUTRA OD 18 DO 22 SATA Zbog utrke Pelješkim mostom privremena regulacija prometa!

Dulist

Sredinom rujna počinje sanacija skalina uz Jezuite!

Dulist