Zanimljivosti

FOTO Grdosija katarskog šeika od 125 metara usidrena kod Lokruma

FOTO Grdosija katarskog šeika od 125 metara usidrena kod Lokruma

Gorostasna superjahta ‘Katara’ katarskog šeika Hamada bin Khalifa Al Thanija uplovila je danas oko 11.30 sati u akvatorij kod otoka Lokruma.

‘Katara’, izgrađena 2010. godine u njemačkom brodogradilištu Lurssen, s dužinom od 124,4 metra drži 14. mjesto na listi najvećih jahti na svijetu. Plovi pod katarskom zastavom, a nema podataka o svim sadržajima koji se na njoj mogu naći. Ime ‘Katara’ dobila je po prvom i najstarijem imenu poluotoka na kojem je Katar smješten.

Podsjetimo, 63-godišnji šeik Hamad bin Khalifa Al Thani član je vladajuće katarske obitelji Al Thani, a on osobno bio je emir države Katar od 1995. do 2013. godine.

Šeik Hamad, čije se bogatstvo cijeni na 2,5 milijardi dolara, na vlast je došao mirnim pučem na emirskom dvoru 1995. godine, a za vrijeme njegove osamnaestgodišnje vladavine katarska proizvodnja tekućeg plina porasla je na 77 milijuna tona. Time je od Katara napravio jednu od najbogatijih država svijeta. Za njegove vladavine nekoliko je sportskih i diplomatskih događaja održano u Kataru, a Hamad je zaslužan i za dobivanje Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine.

Za njegove vladavine SAD su na području Katara osnovale dvije vojne baze, ali je Katar ostao u dobrim odnosima s palestinskim Hamasom i Iranom, a sudjelovao je u brojnim pregovorima između sukobljenih strana na Bliskom Istoku. Osnivač je medijske kuće Al Jazeera, kojoj je dao zajam od 130 milijuna dolara.

Šeik Hamad osnovao je Qatar Investment Authority (QIA), koja je do 2013. godine uložila preko 100 milijardi dolara diljem svijeta, među ostalim i u zračnu luku Heathrow, lanac robnih kuća Harrods, nogometni klub Paris Saint-Germain, Volkswagen, Siemens, Royal Dutch Shell…

U lipnju 2013. predao je vlast svom tada 33-godišnjem sinu Tamimu bin Hamad Al Thaniju.

Šeik Hamad ima tri žene i 24 djece, od kojih 11 sinova i 13 kćeri.

Pročitajte još

KONZUMACIJA MESA KOD HRVATA Puno ih voli pršut, kulen, teletinu i janjetinu, ali ne mogu ih priuštiti

Dulist

UNUTRA ILI VANKA Gdje su mačke sretnije?

Dulist

PREKRASNO Sunce obasjalo Grad i izmamilo brojne kupače

Dulist