Aktualno

FOTO Dubrovčani se oprostili od gospara Rastka Barbića

FOTO Dubrovčani se oprostili od gospara Rastka Barbića

Komemoracija za preminulog gospara Rastka Barbića održana je danas u podne u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika.

U nazočnosti obitelji, kolega i prijatelja, od gospara Barbića prigodnim govorima su se oprostili Srđ Jakšić u ime dubrovačkih odvjetnika, Miro Kraljević iz Plivačkog kluba Jug, Krešimir Ivanišević iz Planinarskog društva Dubrovnik te Rade Garić iz Udruge Danče.

Podsjetimo, dubrovački odvjetnik, plivač Jugaš, predsjednik CO Dubrovnik, Rastko Barbić napustio nas je prošlog utorka. Rođen u Dubrovniku 7. srpnja 1932. godine, gospar Barbić svoje posljednje dane proveo je u Domu za starije i nemoćne na Grudi.

Među brojnim je Dubrovčanima bio poznati kao dugogodišnji, strastveni plivač, ali kao i skroman i samozatajan čovjek, dugo godina bio na čelu Crkvene opštine Dubrovnik, koja je svega prije nekoliko mjeseci proslavila Krsnu slavu Saborne crkve Svetog Blagovještenja uz brojne prijatelje i suradnike. Uvijek je rado isticao izvrsnu suradnju i život u Dubrovniku, koji kako je često tvrdio, unatoč zlu rata iza nas može biti ‘primjer za zajedništvo’.

Uvijek nasmijan i spreman pomoći, Barbić je generacijama poznat i po sudjelovanju u organizaciji prvih turnira ondašnje Divlje lige. Veliki sportaš grada zajedno je s Matkom Geslerom, Blagom Barbijerijem i Ivom Ljepoticom zaplivao na prvenstvu 1950. godine u Splitu, s kojeg jedan državni rekord drže kao momčad još i dan danas.

Gospar Rastko bio je ‘krivac’, kao prvi trener, i za karijeru jedne od najpoznatijih dubrovačkih sportašica, Hilde Zeier-Režić. Volio je sport te se u mladosti bavio, osim plivanjem i planinarenjem, i skijanjem.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist