Aktualno

FOTO Dubrovački HDZ proslavio 24. rođendan!

FOTO Dubrovački HDZ proslavio 24. rođendan!

Dubrovački HDZ danas slavi 24. rođendan. Proslava je započela okupljanjem u Karaci, mjestu osnutka dubrovačkog ogranka.

Uslijedila je zajednička fotografija na skalinima Sv. Vlaha, a potom i svečanost u Sponzi. Proslavi su, uz dopredsjednicu stranke i prvu ženu dubrovačkog HDZ-a Dubravku Šuicu, nazočili i članovi vodstva stranke: predsjednik Tomislav Karamarko, glavni tajnik Milijan Brkić, te zamjenik predsjednika Drago Prgomet.

Dubravka Šuica se u prvom dijelu svog govora osvrnula na izbore za Europski parlament te istaknula rad hrvatske delegacije u Europskom parlamentu. Osvrnula se i na protekle dvije godine mandata SDP-ove Vlade te čestitala županu Dobroslaviću na dvostrukoj pobjedi na proteklim lokalnim izborima. Potom je iznijela svoj stav o porazu HDZ-a u gradu Dubrovniku, gdje je Teo Andrić bio kandidat za gradonačelnika, a Niko Bulić nositelj liste.

– Stvarala se ksenofobna i urbano-rasistička atmosfera s neskrivenim govorom mržnje zbog njihovog porijekla i zavičajne određenosti. U ovakvom odnosu snaga i velikih interesa Andrić i Bulić nisu uspjeli privući dovoljan broj birača – izjavila je Šuica te dodala kako 'postoje opravdani razlozi sumnje da dio članova nije glasao za stranačke kandidate'.

– Znam da se nakon utakmice gleda samo rezultat, i mogu samo konstatirati: šteta. Unatoč iskrenim nastojanjima i velikom trudu. Ipak, Karaka i dalje plovi, premda ne punim jedrima. U Gradskom vijeću smo dobili relativnu većinu, a građani su nas neobičnim odnosom glasova uputili na suradnju i dogovor. Nismo u koaliciji, ali podupiremo sve projekte u interesu juga Hrvatske – rekla je Šuica.

Potom je iskoristila biblijski citat iz Knjige propovjednika o tome kako 'sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme '.
– Ovu mudrost smo puno puta iskusili, a često su nam okolnosti na koje nismo mogli utjecati odlučivale vrijeme u kojem nam je bilo raditi neki posao. Mašta se s vremenom složi sa stvarnošću, okolnosti se promjene, čovjek može u akciju i novi izazov, ne samo radi pukog dokazivanja, već i zbog potrebe da ispuni očekivanja bar onih ljudi kojima je još uvijek stalo do općih vrijednosti. Zbog toga ste spremni za veću žrtvu, pa i odricanje, kako bi vaš posao dobio još više na vrijednosti i kako bi se potvrdilo kako sve što radite ima smisla i da je baš to prava stvar koju činite u svoje vrijeme. Pametnome dosta, a svi ste pametni – izjavila je Šuica.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko istaknuo je kako se Hrvatska danas 'rastače u svemu što je čini svojom i originalnom'.
– Danas je jasno kao dan da su htjeli zaštititi vrijednosti kojima su se klanjali prije 1990. godine. O gospodarstvu nemamo o čemu pričati, jer nisu ništa učinili. Šezdeset tisuća novonezaposlenih, 15 tisuća mladih je u 2012. godini odselilo, ove godine taj broj smo dosegli već do 1. srpnja – kazao je Karamarko. Dodao je kako trenutna vlast želi izjednačiti sve počinjene zločine, one iz 1945. godine i one 'ekscesne' iz Domovinskog rata.

– Za ekscesne zločine počinitelji su odgovarali, a za zločine koji su oni činili desetljećima nad Hrvatima nitko nije odgovarao, jer je njihova država, u kojoj je postojala jedino njihova partija, bila konspirator i organizator i nalogodavac ubojstava. Zato nismo za promjenu Ustava, jer želimo jasno odrediti da je Komunistička partija Hrvatske bila i lopovska i kriminalna i zločinačka organizacija – istaknuo je Karamarko, dodavši kako HDZ neće preuzeti kolektivnu odgovornost za kaznena djela nekih članova.

– Oni koji su krali ili namjeravaju krasti, takvima nema mjesta u HDZ-u. Svi koji se sumnjiče su i procesuirani – rekao je Karamarko, dodavši kako se HDZ vratio korijenima dr. Franja Tuđmana. Osvrnuo se i na predstojeći referendum o definiciji braka.

– Ne trebamo se bojati za naše sugrađane koji se smatraju manjinom u tom smislu. Treba naći rješenje za njih. I oni su dobro došli, to su naši sugrađani, prijatelji, kolege na poslu. Ali da budemo svi zadovoljni, a ne da nam čupaju ono čemu su nas učili djedovi i bake, očevi i majke. To su tradicijske vrijednosti koje ne damo, uz puno poštivanje svih manjina – kazao je Karamarko. Istaknuo je kako je u HDZ-u dobrodošao svatko 'tko je spreman stavit srce i dušu za Hrvatsku'.
Prigodnim govorom nazočnima se obratio i predsjednik županijskog HDZ-a Branko Bačić, koji je, između ostalog, istaknuo:

– Mi u županijskom HDZ-u prihvatili smo Dubrovački dogovor kao način izbjegavanje krize u gradu, da ne priuštimo Dubrovčanima još jedne izbore, i to je tad bio dobar način. U vremenu ispred nas, kroz inventuru učinjenog kroz Dubrovački dogovor, moramo utvrditi je li on najbolji medij kojim će HDZ u Dubrovniku osluhnuti potrebe građana kako voditi Dubrovnik.

Na ovogodišnjoj proslavi nisu podijeljene članske iskaznice novim članovima jer su im poslane na kućnu adresu, a vrijedi dodati kako će u Dubrovniku sutra HDZ održati i sjednicu Predsjedništva stranke.

Pročitajte još

20. ZLATNA PENKALA Bogati kulturni program uz dodjelu prestižnih nagrada za medijske djelatnike

Dulist

NAPUSTIO NAS JE PROFESOR ĐURO BENIĆ ‘Učionice je pretvarao u mjesta istinskog otkrivanja i rasta’

Dulist

[FOTO] OTVORENA CESTA DUBRAVICA-TRSTENO Franković najavio kako je cilj urediti i cestu do Majkova

Dulist