Hrvatska

FOTO Do 11 sati izašlo 6,81 posto glasača

euroizbori eu izbori 250514 7

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva izlaznost na druge po redu izbore za europski parlement do 11 sati u DNŽ bila je 8,31 posto, dok je 2013. bila nešto manja i iznosila je 6,29 posto posto.

Na području Dubrovnika izašlo je 6,81 posto glasača, u Konavlima 6,46 posto, u Dubrovačkom primorju 11,45 posto, dok je u Župi dubrovačkoj na glasovanje zasada izašlo svega 4,42 posto glasača.
Izborna šutnja

 

Podsjetimo, prošle godine birali smo 12 hrvatskih europarlamentaraca, no na ovim izborima ih je jedan manje, zbog opće štednje u EU. Za tih 11 mjesta natječe se 275 kandidata s 25 listi, sedam koalicijskih i 18 samostalnih stranačkih lista.

Hrvatska svoje europarlamentarce bira sustavom preferencijalnoga glasovanja. Građani, osim liste, mogu zaokružiti i određenog kandidata s liste za koju glasuju. Preferirani glasovi vrijede samo ako pojedini kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista.

Cijela zemlja je jedna izborna jedinica, a izborni prag iznosi pet posto.

Inače, ovim izborima prethodila je dosad najduža kampanja od 47 dana, ali je većini građana bila gotovo ‘nevidljiva’. Pravo glasa ima oko 3,8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izborna šutnja traje do zatvaranja birališta u 19 sati, a već oko 23 sata znat će se prvi neslužbeni rezultati.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist