Kultura

FOTO “Divan dan” otvorio novu kazališnu sezonu

divan dan5

Nova kazališna sezona KMD-a otvorena je večeras u Teatru Bursa premijerom dječje predstave „Divan dan“ autorice i redateljice Olje Lozice.

Cilj autorice i redateljice je kroz predstavu djeci i odraslima predočiti sličnosti najmlađih i onih najstarijih, te probuditi empatiju. Radnja prati jedan dan u životu petoro osoba  Aneleh, Amin, Atoč, Ejovrh i Jerim u domu umirovljenika. Oni svoje vrijeme provode slično onome kako ga djeca, njihovi unuci provode u dječjim vrtičima – točno se zna kad je pranje zubi, kad doručak, kad je tjelovježba, šetnja, ručak i večera. Naravno ništa ne prolazi ni bez svađa ili zadirkivanja.

– Pratimo jedan dan u njihovu životu-pratimo njihove uobičajene, svakodnevne rituale koje im je nametnula institucija. Prateći te rituale i načine kako se oni ponašaju unutar zadanih pravila prepoznajemo sličnosti s djecom. Ako je na koncu same predstave ciljana publika – a to su djeca naravno-barem donekle uvidi sličnosti između njih i njihovih baka, djedova, ako probudimo njihovu empatiju prema starijima i nemoćnima, to će onda značiti da je predstava uspjela – zapisala je u katalogu Olja Lozica.

A predstava, koja je simbolično svoju premijeru doživjela na današnji dan kada obilježavamo Međunarodni dan starijih osoba, sasvim sigurno je uspjela, a o tome svjedoči smijeh koji je pratio svaku smiješnu scenu, pljesak te ne koncu i pokoja skrivena suza na licima publike. 

U predstavi igraju Izmira Brautović, Mirej Stanić, Helena Kovačić, Hrvoje Sebastijan i Zdeslav Čotić. Scenograf je Igor Vasiljev, kostimograf: Mario Leko, a skladateljica i korepetitorica Paola Dražić Zekić.
 
Reprizna izvedba je na repertoaru 3. listopada.
 

Pročitajte još

REPRIZA ‘Candide ili Optimizam’ ponovno na Velikoj sceni

Dulist

Devet dramskih naslova za jubilarno izdanje Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

‘BIBLIOTERAPIJA’ Susret srednjoškolaca s pjesnikinjom Monikom Herceg

Dulist