DuList IN

Film ‘Murina’ Dubrovkinje Antonete Alamat Kusijanović oduševio publiku i kritiku u Cannesu

Film 'Murina' Dubrovkinje Antonete Alamat Kusijanović oduševio publiku i kritiku u Cannesu

Filmski prvijenac dubrovačke redateljice Antonete Alamat Kusijanović ‘Murina’ u subotu je u prepunom kazalištu Croisette u Cannesu doživio svoju svjetsku premijeru. Napomenimo, ovo je prvi put nakon 2015. godine kako hrvatski predstavnici sudjeluju na najprestižnijem filmskom festivalu na svijetu.

– Prošla je godina dana korone i čekanja s filmom u ladici. To je jako bitno za život filma i dobar je osjećaj za cijelu ekipu i sve koji su ovdje. Ovaj film je važan jer jako često su žene krivo prezentirane u filmu. Ne mislim da je ovo jedini način kako treba portretirati mlade djevojke na filmu, ali ovo je moj način – poručila je tom prilikom za HRT.hr Alamat Kusijanović.

Riječ o obiteljskoj psihološkoj drami čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma ‘U plavetnilo’. Film se snimao na Hvaru, Kornatima i na Koločepu. Scenarij, uz redateljicu potpisuje i Frank Graziano, a producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). Naslovnu ulogu šesnaestogodišnje Julije utjelovila je Dubrovkinja Gracija Filipović, a uz nju u filmu glume i Leon Lučev, Danica Čurčić te Cliff Curts.

– Velika je čast biti ovdje, to se ne događa često, pogotovo ne u Hrvatskoj. Jako mi je drago da je hrvatski film prepoznat u široj javnosti i nadam se da ćemo uspjeti poslati poruku filma svim ljudima – poručila je Filipović.

Foto: Love Croatian Film

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist