Županija

‘FESTIWINE CHALLENGE’ Pobjednici Ivana Beran i Dario Baule

'FESTIWINE CHALLENGE' Pobjednici Ivana Beran i Dario Baule

Konobarica Ivana Beran iz Orašca i kuhar Dario Baule iz Cavtata pobjednici su ovogodišnjeg natječaja ‘Festiwine challenge’, čime su osvojili edukativne stipendije za mlade talente u kulinarstvu i somelijerstvu.

Njih dvoje će nakon ove turističke sezone provesti mjesec dana u slovenskom restoranu Strelec pod mentorstvom chefa Igora Jagodice, koji je uz chefa Jadranskih luksuznih hotela Petra Obada oduševio svojim jelima na ovogodišnjoj ‘Festiwine gala’ večeri, vinsko gastronomskom događaju s plemenitim ciljem stipendiranja i daljnje edukacije mladih kuhara i sommeliera u nastajanju.

Naime, upravo je prihod i ovogodišnje Dubrovnik Festiwine gala večere bio namijenjen stipendiranju mladih dubrovačkih talenata (kuhara, sommeliera i konobara) koji će na jesen provesti mjesec dana u restoranu Strelec u Ljubljani, pod stručnim mentorstvom chefa Igora Jagodica i njegovog tima.

Dario Baule ima 25 godina koji je završio Srednju Turističku ugostiteljsku školu u Dubrovniku, smjer kuhar. Osim što je zadovoljio osnovne kriterije, žiriju je pažnju usmjerio prema velikim željama za razvijanje dosadašnjih znanja kao i usvajanje novih. Za sebe tvrdi da je vrlo komunikativna osoba i da voli raditi u timu. Svojih sedam godina radnog iskustva do sada je ostvario u hotelu Epidaurus Iberostar te u hotelu Croatia Cavtat gdje radi još uvijek.

Ništa manje ambicioznosti nije pokazala niti Ivana Beran koja je, osim osnovnih uvjeta, svu ostalu pažnju privukla na diplome brojnih natjecanja te obuke i treninge vezane za ugostiteljstvo, kao i završen tečaj za barmena. Svoja dosadašnja radna iskustva stekla je u hotelu Excelsior te u hotelu Kompas gdje je ostvarila i stalni radni odnos.

Njih dvoje te sve županijske vinare, dobitnike najviših priznanja 5. Dubrovnik Festiwine-a primio je u srijedu dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, koji je istaknuo kako je i ovogodišnji Festiwine bio veoma uspješan te kako mu je posebno drago što se vina sude od strane neovisnih stranih stručnjaka.

-Ugostili smo vinare iz cijele Županije, Hrvatske, dijela Bosne i Hercegovine i Italije. Drago mi je da smo imali brojne dobitnike i značajna priznanja koja dodjeljuje neovisno sudište načinjeno od stranih stručnjaka. Svako priznanje zbog toga ima itekakvu težinu – rekao je župan Dobroslavić te napomenuo kako već sada željno iščekuje šesti FestiWine.

Najviše nagrada i veliko zlato za nabolje ocijenjeno vino dobio je Niko Karaman koji se zahvalio Županiji te dodao kako je ta medalja vrhunac čitavog rada i truda koje je obitelj utkala u revitalizaciju dubrovačke malvasije.

-To je sorta koja ima dugu povijest i tradiciju, a prvi dokument o njoj datira još u 1383. godinu. To nas obvezuje da nastavimo raditi i dalje, čuvati tradiciju i doprinijeti njezinom opstanku – rekao je Karaman.

Veliko zlato osvojio je Niko Karaman za svoju Malvasiju dubrovačku Karaman 2016., Dingač-Skaramuča d.o.o. – Skaramuča Elegance Pošip 2016 osvojio je zlato, OPG Zlatko Bačić – Rose Bačić 2017. broncu, PZ Dingač i vinarija – Dingač 2011. također zlato, Obrt Zure – Prošek Elyson 2016. zlato i vinograd Volarević – Quattro Chardonnay 2017. osvojio je broncu.

Kao vino koje se najbolje sljubljuje s malostonskom kamenicom u ovoj godini je Grk Bire 2017..

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist