Grad

Festival ide dalje, zasad ništa od Dočeka na Stradunu

Festival ide dalje, zasad ništa od Dočeka na Stradunu

Dubrovački zimski festival održat će se i ove godine – rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za medije. Ipak, sukladno epidemiološkoj situaciji i povećanom broju oboljelih od koronavirusa program nije onakav na kakvog smo naviknuli svih ovih godina. Neće biti koncerata, većih okupljanja i druženja, brojnih popratnih programa za mlađe i one veće pa ni adventskih kućica, a sve u dogovoru s epidemiolozima. Nije izvjesno ni da će se na Stradunu organizirati Doček Nove godine, što je u ovim okolnostima sasvim očekivano. Naime, kako je rekao Franković, cilj je koliko je to moguće održati život u normali, no prioritet je zdravstvena sigurnost sugrađana.
-To nam je zalog za budućnost i sezonu 2021. – poručio je gradonačelnik.
Kad je riječ o samom Dočeku na otvorenom, njega u ovom trenutku nije moguće organizirati, no ako bi se situacija poboljšala, sve se može promijeniti budući da su s izvođačima postignuti dogovori. Ugovori doduše nisu potpisani pa gradonačelnik nije želio izlaziti s imenima.
-Ako situacija bude kao sad ili gora, nećemo ugrožavati zdravlje naših sugrađana. Vidite da i male zabave i vjenčanja dovedu do velikog broja zaraženih – rekao je gradonačelnik te dodao kako ne smijemo doći u situaciju da svojim neodgovornim ponašanjem izazovemo ‘požar’ te opteretimo bolnički sustav, koji je u Dubrovniku pod kontrolom.
-Svjedoci ste da diljem RH vrlo često čitamo o tome kako je bolnički sustav pred kolapsom, odnosno kako su kapaciteti popunjeni. Svjedoci ste i činjenice kako je od svega toga izuzeta Opća bolnica Dubrovnik zbog dobre organizacije, koja ima i dovoljno respiratornih uređaja, a i kapaciteti su zadovoljavajući. Imamo porast broja zaraženih, aktivirali smo sekundarni bolnički objekt i sve smo pripremili – rekao je.
-Cilj nam je pokušati održati život u normali koliko toliko je moguće, ali je prioritet zdravstvena sigurnost naših sugrađana To je zalog i za budućnost i za sezonu 2021. koja nam skoro dolazi. Način na koji se borimo protiv koronavirusa gledat će se i u nekim drugim segmentima. S nestrpljenjem iščekujemo i dolazak cjepiva na tržište RH, a samim time to znači da će se i turistička sezona početi reaktivirati. Zbog svega toga nema razloga da organiziramo nekakva događanja koja bi bilo čime mogla ugroziti zdravstveni sustav i dovesti bolnicu pod veće opterećenje nego što je to sad. Mi ne smijemo biti razlog tome, a istovremeno moramo pronaći načina pomiriti i jedno i drugo – poručio je.
Ovogodišnje skromno izdanje festivala predstavila je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić poručivši kako je njegov lajt motiv ‘Advent u Gradu kolendara’. Svi mi znamo da je kolenda tradicija koja obilježava Dubrovnik, a vrlo skoro postat će i nacionalno kulturno dobro zaštićeno od Ministarstva kulture.
-Pamte je i izvode generacije te je kolenda ono što nas čini izuzetnima u Hrvatskoj i šire. U nemogućnosti organizacije tradicionalnih kolendi imat ćemo ‘pop up kolenda bus’. Riječ je o cabrio busu Libertasa, koji će svaki dan obilaziti gradsko područje, zaustavljati se, a u njemu će biti klape, bendovi, Linđo, DSO… Bit će to mali koncerti na otvorenom. Pripremljen je i tekst kolende, koji će se predstaviti javnosti i ponuditi ga svima koji ga možda ne znaju. Pozvani su svi da kolendu otpjevaju, snime se i pošalju snimke, a bit će i prigodne nagrade. Tu su i suveniri festivala, koje će ugostitelji dijeliti svojim posjetiteljima, ali i dva ‘photo pointa’ na Trgu oružja i na Luži. Naime, nezaboravnu fotografiju s Luže moći ćete snimiti petkom, subotom poslijepodne i nedjeljom ujutro, uz organizirani ulazak i poštivanje svih mjera. Grad će krasiti više od 30 velikih i malih božićnih drvaca, tu je i više od tisuću rasvjetnih elemenata te više od tisuću metara dekorativne lovorike. Nastavit će se i tradicija uređenja izloga pod vodstvom Doma Marina Držića, a tu su i popusti te blagdanske ponude, koji se mogu pogledati na stranici Turističke zajednice grada Dubrovnika. Uvalom će i ove godine voziti vlakić i to već od ove subote, a upravo tog dana pali se i prva adventska svijeća, ali i blagdanska rasvjeta.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist