DuList IN

FESTA 2015 U ZNAKU ORKESTRA ‘Za despet ćemo opstati!’

festa dubrovnik 2015 4

Četrnaesta humanitarna manifestacija FESTA 2015 DUBROVNIK posvećena je Dubrovačkom simfonijskom orkestru, koji ove godine slavi 90. obljetnicu svog postojanja.

Riječ, je podsjetimo, o višednevnoj manifestaciji koja tradicionalno otvara službeni program proslave blagdana Svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika. S obzirom na ovu veliku obljetnicu DSO-a, ovogodišnja FESTA najavljena je kao FESTA OD ORKESTRA!

– Za despet ćemo opstati – poručio je na kraju današnje konferencije za medije Slobodan Nano Vlašić ispred Udruge Festa, budući da se organizatori svake godine suočavaju sa sve manje i manje novca. Posebno teško, istaknuto je, bit će ove godine zbog stanja s gradskim proračunom.

Cijeli program FESTE ove godine počinje izložbenim programom, odnosno dvjema izložbama na temu Svetog Vlaha. Tako će se u utorak, 28. siječnja s početkom u 19.30 sati u foajeu Kazališta otvoriti izložba Josipa Škerlja i Miša Baričevića, a u 20 sati u Galeriji Sebastian otvaranje je izložbe Josipa Ivanovića.

– Središnji koncert će biti takav da ćete vidjeti Orkestar u jednom potpuno novom ruhu, odnosno u potpuno novoj, drukčijoj, komercijalnijoj priči. Pjevat će se pjesme iz mjuzikala i filmova, a uz DSO tu će biti i četiri solista – Giuliano, Ivana Kindl, Danijela Pintarić i Markos. Oni su namjerno odabrani jer su to inače pjevači koji vole pjevati i mjuzikle i filmsku glazbu – najavila je Daria Mikulandra.

– Ovo je prilika da se našim sugrađanima predstavimo s drukčijim programom. Dođite, sudjelujte jer bez publike programi ni nemaju smisla. Sveti Vlaho i Dan Grada Dubrovnika vrijeme je da se malo više družimo, a uz glazbu je to najbolje – istaknuo je, među ostalim, ravnatelj DSO-a Damir Milat.

Uz središnji koncert tu je i tradicionalna Festa od klapa na kojoj je najavljeno sudjelovanje 15-ak klapa iz županije uz nekoliko gostujućih, a i ovaj će koncert na samoj završnici začiniti Dubrovački simfonijski orkestar.
Najavljen je i koncert dubrovačkih opernih diva, također uz suradnju DSO-a, a kao posebna glazbena poslastica najavljen je koncert mlade dubrovačke klape Kaše i Orkestra na kojem će se izvesti uspješnice iz skladateljskog opusa Đela Jusića.

Nano Vlašić najavio je i – neviđeni spektakl u Revelinu – nastup Bijelog dugmeta uz gostovanje Gorana Bregovića, Alena Islamovića i Orkestra za vjenčanja i sprovode.
Neizostavan dio Feste je i Festa od vina, čiji je sastavni dio radionica o sljubljivanju autohtonih jela i vina naše županije koja se u u hotelu More organizira s Gospodarskom i Obrtničkom komorom, Turističkim zajednicama, gradskim i županijskim upravnim odjelima i Udrugama vinara. Vinari će se predstaviti u Luži na samu Kandeloru, uz uljare i maslinare s područja županije.

Treba istaknuti kako je humanitarna namjena četrnaeste FESTE usmjerena ne samo obnovi crkve svetoga Vlaha, već i našem sugrađaninu Pavu Hađiji, teško stradalom mladiću u prometnoj nesreći.

Pročitajte još

PRVI PLJESAK Najljepši glas Konavla je Marieta Milas!

Dulist

[FOTO] PUN GRAD TURISTA Điravaju, razgledavaju, fotografiraju se

Dulist

[FOTO] PLESNI STUDIO LAZARETI Sjajni rezultati na natjecanju u Mostaru!

Dulist