Zanimljivosti

‘FERO ZA DOKES’ Povijesno otkriće gospara Iva Batričevića na kartolini nastaloj prije 1900.

Izvanredno otkriće koje sam maloloprije otkrio kad sam se bolje zagledao u jednu od najstarijih kartolina člana naše grupe Ante Katavića koja je iz vremena prije 1900. godine. Prvi put u povijesti istraživanja imamo slikovni dokaz kako je izgledo fero za dokes prije 1903. godine – objavio je gospar Ivo Batričević u grupi Brodovi Dubrovnika 1870.-2020. koju je osnovao 19. kolovoza ove godine.

-Ovo su bili prvi ferali te prilažem jednu svoju sliku iz moje arhive, a može se vidjeti jedan primjerak u Etnografskom muzeju Rupe. U ove takoreći rašlje stavilo bi se sitniša i preko malo suhog lišća hrasta i onda bi išla biljica polusuhog drva, a da je masan te je za prepostavit’ da je to bio čempres. Nakon 1903. na dokes se išlo feralom od garbita te dosta kasnijih godina dolazi plin – zapisao je gospar Batričević uz fotografiju za koju ističe da je ‘prvi slikovni dokaz o postojanosti takvog ferala koji se do sada nigdje nije mogo vidjeti osim eksponata i crteža’. U grupi Brodovi Dubrovnika pišemo povijest – zaključio je gospar Ivo Batričević.

Foto: Facebook/Brodovi Dubrovnika/Ante Katavić

Pročitajte još

Fotografija Valentine Bešker među najboljima u Hrvatskoj

Dulist

‘PRIČICE ZA DUŠU’ Predstavljena knjiga djeda violončelistice Ane Rucner

Dulist

Tko je u potrazi za nadnaravnim moćima s dr. Viskovićem prošao kroz ‘Zvjezdana vrata Dubrovnika’?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija