Hrvatska

FARMACEUTSKE TVRTKE UPOZORAVAJU Oprez s ovim lijekovima!

Lijekovi (Shutterstock Images LLC)

Zadnje vrijeme svako par dana dobijemo informaciju o nestašici nekog lijeka. Sad je na stranici Agencije za lijekove i medicinske proizvode (Halmed) osvanulo upozorenje na više lijekova. Naime, velike farmaceutske tvrtke upozoravaju da se među lijekovima koji su na policama ljekarni nalaze po zdravlje potencijalno vrlo štetni lijekovi. Naime, sedam je farmaceutskih tvrki poslalo pismo adresirano na zdravstvene djelatnike u kojima navode da je riječ o: Alkaloidovim Caffetin Cold filmom obloženim tabletama, Bayerovim Aspirin Complex 500mg/30mg granulama za oralnu suspenziju i Clarinase 5mg/120mg tabletama s produljenim oslobađanjem, Plivinim Maxflu šumećim tabletama s okusom limuna, Reckitt Benckiserovim Nurofen Cold and Flu 200 mg+30mg filmom obloženim tabletama, Krka – farminim Daleron COLD filmom obloženim tabletama, Bosnalijekovim Rhinostop tabletama te Jadran Galenski laboratorijevim Rhinorelief 200mg/30mg tabletama.
Ovi lijekovi, objašnjava se, sadrže pseudoefedrin koji može izazvati tzv. sindrom posteriorne reverzibilne encefalopatije i sindrom reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije. Oba simptoma podrazumijevaju jaku glavobolju, mučninu, poremećaje vida, povraćanje, dezorijentiranost. U riziku su ponajviše osobe s povišenim krvnim tlakom te bolešću nadbubrežne žlijezde i zatajenja bubrega.
Ovo ne znači da će se lijekovi povući s tržišta, već je samo upozorenje o mogućim nuspojavama na koja građani moraju biti upozoreni.

Pročitajte još

IZBORI ZA EU PARLAMENT Birat će se 15 zastupnika više nego prije pet godina

Dulist

BONO BOŠNJAK podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza

Dulist

EU sud za ljudska prava odbio sve tužbe slovenskih ribara

Dulist