Kultura

Evo u čemu ćemo sve uživati u noći zatvaranja Igara

Evo u čemu ćemo sve uživati u noći zatvaranja Igara

68. Dubrovačke ljetne igre gala koncertom zatvorit će Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije s violinistom Aleksejem Semenenkom, pod ravnanjem talijanskog dirigenta Alberta Veronesija u petak, 25. kolovoza ispred crkve svetoga Vlaha s početkom u 22 sata.

Svečana dodjela nagrade Orlando, čiji je pokrovitelj Hrvatska radiotelevizija od 1992. godine, a već 41 godinu dodjeljuje se za najbolja glazbena i dramska ostvarenja u programu Igara, bit će održana ispred crkve sv. Vlaha kao desetominutni uvod u završni gala koncert. Ceremoniju i koncert izravno će prenositi Hrvatska radiotelevizija na 3. programu HTV-a, 3. programu HR-a i HR Radio Dubrovniku.

Lanjski dobitnik nagrade Orlando, Aleksej Semenenko violinu počinje učiti u šestoj godini na glazbenoj školi za talentiranu djecu Stoljarski, a samo godinu dana kasnije izvodi Vivaldijev Violinski koncert u A-duru s Filharmonijskim orkestrom grada Odese. Prepoznatljiv je po svojim strastvenim izvedbama koje resi “sjajna tehnika i intonacija, zanos, inteligencija, suptilnost i prekrasno fraziranje”, kako piše Boston Musical Intelligencer, a prepoznao je to i dubrovački stručni žiri koji mu je dodijelio nagradu Orlando za najbolju izvedbu u glazbenom programu 67. Igara, uz obrazloženje kako je njegov prvi nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama s Innom Firsovom odisao duboko promišljenom izvedbom i vrhunskom lakoćom zajedničkog muziciranja. Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije uz redovnu koncertnu djelatnost u Zagrebu, te obvezu redovitog sudjelovanja u radijskom i televizijskom programu, gostuje diljem domovine i u inozemstvu. Još jedan u nizu tradicionalnih nastupa na zatvaranju Ljetnih igara proteći će pod sigurnom rukom uglednog dirigenta Alberta Veronesija rođenog u Milanu, gdje je i diplomirao glasovir, kompoziciju te dirigiranje na Glazbenom konzervatoriju Giuseppe Verdi. U razdoblju od 2001. do 2011. obnaša dužnost stalnog umjetničkog i glazbenog direktora Sicilijanskoga simfonijskog orkestra iz Palerma, a od 2011. do 2016. glazbeni je direktor Opernog orkestra New Yorka (OONY). Od 2012. do 2016. godine na dužnosti je ravnatelja opernog programa u novom Velikom teatru grada Tianjina, drugog po veličini i značenju kineskog kazališta. Ravnao je uglednim orkestrima kao što su: Bečka filharmonija, Orkestar teatra La Fenice iz Venecije, Orkestar Njemačke opere iz Berlina, Orkestar akademije Santa Cecilia u Rimu, Orkestar Bolonjskog teatra, Orkestar teatra San Carlo iz Napulja i dr. Danas ima ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon.

Program gala koncerta počinje Dubrovačkim impresijama poljskog skladatelja, dirigenta i glazbenog pisca Ludomira Michała Rogowskog, suita u kojoj nadahnuto oslikava ljepote grada Dubrovnika i okolice. Rogowski se 1926. doselio u Dubrovnik, grad u kojem je zatim proveo ostatak života i u kojemu je, prema vlastitim riječima, dosegnuo svoju umjetničku zrelost. Program se nastavlja Koncertom za violinu i orkestar u fis-molu, br. 1, op. 14 Henrija Wieniawskog te završava 1. i 2. suitom Edvarda Griega iz uglazbljene Ibsenove drame Peer Gynt. Posebna gošća večeri bit će Dubravka Šeparović Mušović koja će Himnom svetoga Vlaha uz spuštanje zastave Libertas zatvoriti ovogodišnje 68. festivalsko izdanje.

Ulaznice su dostupne online na internetskim stranicama Igara te na blagajnama u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) i u Luži kao i na ulazu, jedan sat prije početka koncerta. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30% za kupnju ulaznica na prodajnim mjestima.

Pročitajte još

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

Dulist