Hrvatska

Evo koje proizvode Hrvatska izvozi ‘na vagone’

Evo koje proizvode Hrvatska izvozi 'na vagone'

Hrvatska, nažalost, ‘gospodarski gledano’ ne asocira na izvoz. Gdje god se okrenemo, nešto se uvozi, od limuna do odjeće. Međutim, jedna grana izgleda doprinosi izvozu, a to je – oružje.

Naime, prema neslužbenim informacijama, vrijednost potpisanih izvoznih ugovora hrvatskog oružja i vojne opreme u 2015. iznosila je oko 1,5 milijardi kuna i bila je na razini izvoza u prethodnoj godini, ističu u državnoj agenciji RH Alan, koja se bavi izvozom i uvozom oružja i vojne opreme.

Oružje i vojna oprema domaće proizvodnje izvozili su se na tržišta zemlja NATO-a i Europske unije, ali i na tržišta Afrike, Azije, Južne i Sjeverne Amerike, pa čak i u Australiju i Novi Zeland, prenosi banka.hr.

Najznačajnije izvozno tržište su Sjedinjene Države, gdje je ostvarena najveća vrijednost potpisanih ugovora za izvoz pištolja i održavanje vojnih brodova. Potpisan je također i vrijedan ugovor o izvozu strojeva za razminiranje tvrtke DOK-ing u Saudijsku Arabiju, stoji u izvoru.

Izvozna tržišta za hrvatske vojne proizvode u prošloj su godini bili Albanija, Australija, Austrija, Azarbejđan, BiH, Belgija, Bugarska, Češka, Čile, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Indonezija, Irak, JAR, Kamerun, Kenija, Kolumbija, Kosovo, Kuvajt, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Makedonija, Malezija, Novi Zeland, Njemačka, Pakistan, Peru, Poljska, Rumunjska, SAD, Saudijska arabija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Švicarska, Turska, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina, a više pročitajte ovdje.

 

 

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović