Aktualno

Europski parlament podržao ulazak Hrvatske u Schengen

Europski parlament podržao ulazak Hrvatske u Schengen

Zastupnici Europskog parlamenta podržali su pristupanje Hrvatske Schengenu. Konačnu odluku o ukidanju unutarnjih kontrola mora jednoglasno donijeti Vijeće EU-a.

U izvješću usvojenom s 534 glasova za, 53 protiv i 25 suzdržanih, Europski parlament odobrio je da Hrvatska postane punopravna članica schengenskog područja. Vijeće je 9. prosinca 2021. potvrdilo kako je Hrvatska ispunila sve potrebne uvjete za potpunu primjenu schengenskih pravila. Europarlamentaraci sada pozivaju Vijeće da nastavi s tim procesom i donese konačnu odluku o ukidanju graničnih kontrola.

Temeljna prava moraju se poštovati

Kako bi se osiguralo poštovanje temeljnih prava na vanjskim granicama EU-a, zastupnici pozivaju Hrvatsku da obavijesti Parlament i Vijeće o načinu provedbe svog akcijskog plana za upravljanje vanjskim granicama EU-a, a posebno o neovisnom mehanizmu za praćenje djelovanja policijskih službenika (više pojedinosti dostupno je u Komunikaciji Komisije). Nakon izvješća o prisilnom vraćanju na hrvatskim granicama, zastupnici žele da Komisija u ocjenjivanje Schengena uključi evaluaciju hrvatskog upravljanja vanjskim granicama i poštovanja temeljnih prava (među ostalim provjerama na licu mjesta).

Kontekst

Europski parlament već se dugo zalaže za proširenje schengenskog područja koje danas obuhvaća 26 država. Riječ je o svim državama članicama EU-a, osim Bugarske, Hrvatske, Cipra, Irske i Rumunjske, a u zajedničkom su području još i Norveška, Island, Švicarska i Lihtenštajn. Zastupnici su 2018. izjavili da bi Hrvatska trebala biti uključena u Schengen čim ispuni potrebne kriterije. Također su 18. listopada 2022. izrazili potporu prihvatu Bugarske i Rumunjske u Schengen bez odgode.

Nakon glasanja izvjestitelj Paulo Rangel (EPP, Portugal) izjavio je: ‘Hrvatska je dosad prošla najopsežniju evaluaciju članstva u Schengenu u usporedbi s bilo kojom državom članicom EU-a. Ispunila je 281 preporuku iz osam područja schengenskog zakonodavstva. Komisija i Vijeće potvrdili su spremnost Hrvatske da u potpunosti primjenjuje schengenska pravila. Europski parlament u potpunosti se slaže sa sljedećim: ukidanje kontrola na unutarnjim granicama mora se provesti do kraja ove godine!’

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist