Zanimljivosti

Europski parlament donosi prvi zakon na svijetu za regulaciju umjetne inteligencije

Odbori Europskog parlamenta usvojili su pregovarački mandat o zakonu o umjetnoj inteligenciji, ključni korak u definiranju pravila za novu, izvjesno, disruptivnu tehnologiju. Dugoočekivani okvir za regulaciju alata umjetne inteligencije (AI), poput ChatGPT-a, bit će prvi sveobuhvatni zakon na svijetu koji će regulirati tehnologiju i postaviti pravila oko upotrebe prepoznavanja lica, biometrijskog nadzora i ostalih primjena AI-a, prenosi Poslovni dnevnik.

Ključno u prijedlozima, o kojima se pregovaralo dvije godine, jest da će se alati umjetne inteligencije klasificirati prema percipiranoj razini rizika, na ljestvici od niske do neprihvatljive, piše Reuters. Vlade i kompanije koje koriste te alate imat će različite obveze, ovisno o razini rizika.

Na glasovanju u četvrtak zastupnici Europskog parlamenta složili su se zabraniti korištenje prepoznavanja lica u javnim prostorima, prediktivne policijske alate (poput scenarija Minority Reporta Stevena Spielberga), te nametnuti nove zahtjeve transparentnosti za generativne AI aplikacije poput OpenAI-jevog ChatGPT-a.

– To je delikatan dogovor, ali to je paket za koji mislim da daje nešto svima koji su sudjelovali u ovim pregovorima – istaknuo je Dragos Tudorache, jedan od europarlamentaraca zadužen za izradu zakonskog prijedloga uoči glasovanja parlamentarnih odbora.

– Naša društva očekuju od nas da učinimo nešto odlučno po pitanju umjetne inteligencije i utjecaja koji ona ima na njihove živote. Dovoljno je upaliti TV. U posljednja dva ili tri mjeseca, ali i svakodnevno vidite koliko ovo postaje važno za građane – rekao je Tudorache.

Nacrt zakona sada prelazi u iduću fazu procesa u kojoj će zastupnici razrađivati detalje s Europskom komisijom i državama članicama.

Zakon ide na glasovanje na plenarnu sjednicu Parlamenta u lipnju prije nego što se usuglase konačni uvjeti u razgovorima ‘trijaloga’ u kojima sudjeluju predstavnici Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije i Europske komisije. Nakon usvajanja, članice će na raspolaganju imati odgodu od oko dvije godine kako bi se prilagodile novim zakonskim propisima.

– Ključna ideja je pokušati minimizirati rizike koje svaka tehnologija nosi, ali i iskoristiti transformacijske potencijale. Prije svega za povećanje kvalitete života, za europsku inovativnost i konkurentnost, te kao motor hvatanja koraka s najrazvijenijim državama svijeta – naglasio je hrvatski eurozastupnik Karlo Ressler, potpredsjednik posebnog odbora za umjetnu inteligenciju.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1806. Francuzi okupirali Dubrovnik da spriječe njegov pad u ruske ruke

Dulist

MNOGIMA SE GADI Ova supernamirnica pomaže pri gubitku kilograma

Dulist

Znate li kojeg datuma se rodi najviše djece?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija