Zanimljivosti

Europski parlament donosi prvi zakon na svijetu za regulaciju umjetne inteligencije

Europski parlament donosi prvi zakon na svijetu za regulaciju umjetne inteligencije

Odbori Europskog parlamenta usvojili su pregovarački mandat o zakonu o umjetnoj inteligenciji, ključni korak u definiranju pravila za novu, izvjesno, disruptivnu tehnologiju. Dugoočekivani okvir za regulaciju alata umjetne inteligencije (AI), poput ChatGPT-a, bit će prvi sveobuhvatni zakon na svijetu koji će regulirati tehnologiju i postaviti pravila oko upotrebe prepoznavanja lica, biometrijskog nadzora i ostalih primjena AI-a, prenosi Poslovni dnevnik.

Ključno u prijedlozima, o kojima se pregovaralo dvije godine, jest da će se alati umjetne inteligencije klasificirati prema percipiranoj razini rizika, na ljestvici od niske do neprihvatljive, piše Reuters. Vlade i kompanije koje koriste te alate imat će različite obveze, ovisno o razini rizika.

Na glasovanju u četvrtak zastupnici Europskog parlamenta složili su se zabraniti korištenje prepoznavanja lica u javnim prostorima, prediktivne policijske alate (poput scenarija Minority Reporta Stevena Spielberga), te nametnuti nove zahtjeve transparentnosti za generativne AI aplikacije poput OpenAI-jevog ChatGPT-a.

– To je delikatan dogovor, ali to je paket za koji mislim da daje nešto svima koji su sudjelovali u ovim pregovorima – istaknuo je Dragos Tudorache, jedan od europarlamentaraca zadužen za izradu zakonskog prijedloga uoči glasovanja parlamentarnih odbora.

– Naša društva očekuju od nas da učinimo nešto odlučno po pitanju umjetne inteligencije i utjecaja koji ona ima na njihove živote. Dovoljno je upaliti TV. U posljednja dva ili tri mjeseca, ali i svakodnevno vidite koliko ovo postaje važno za građane – rekao je Tudorache.

Nacrt zakona sada prelazi u iduću fazu procesa u kojoj će zastupnici razrađivati detalje s Europskom komisijom i državama članicama.

Zakon ide na glasovanje na plenarnu sjednicu Parlamenta u lipnju prije nego što se usuglase konačni uvjeti u razgovorima ‘trijaloga’ u kojima sudjeluju predstavnici Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije i Europske komisije. Nakon usvajanja, članice će na raspolaganju imati odgodu od oko dvije godine kako bi se prilagodile novim zakonskim propisima.

– Ključna ideja je pokušati minimizirati rizike koje svaka tehnologija nosi, ali i iskoristiti transformacijske potencijale. Prije svega za povećanje kvalitete života, za europsku inovativnost i konkurentnost, te kao motor hvatanja koraka s najrazvijenijim državama svijeta – naglasio je hrvatski eurozastupnik Karlo Ressler, potpredsjednik posebnog odbora za umjetnu inteligenciju.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist