Kultura

Epidaurus festival i kuća Bukovac pozivaju na predavanje i koncert „Bukovac toujours“

Bukovac toujours

U suradnji s Epidaurus festivalom, povodom obilježavanja godišnjice rođenja Vlaha Bukovca,danas će se u Kući Bukovac u Cavtatu, održati edukativno-likovna dječja radionica, predavanje i koncert pod nazivom „Bukovac toujours“.

 

Dječja radionica:

Edukativno-likovna radionica za djecu od 5 do 11 godina, koja se tijekom ljetnih praznika održava u Kući Bukovac svakog petka i subote od 10 do 12 sati, bit će temom i zadacima posvećena danu rođenja Vlaha Bukovca. Voditeljica radionice je Maris Stanović.

Večernji program, predavanje i koncert, započet će u 20 sati.

 

Predavanje:

dr.sc. Rozana Vojvoda:

IVANKA I JELICA, BUKOVČEVE «MALENE KOLEGICE »

Slikarstvo u sjeni očevog genija

Ivanka Bukovac Javorsky (1899. – 1978.) i Jelica Bukovac Radoslavljević (1897. – 1967.) kćeri su čuvenog slikara Vlaha Bukovca (1855. – 1922.) i prve žene studentice na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu. Činjenica da su Ivanka i Jelica kćeri slavnoga Vlaha Bukovca, ključne osobe za razvoj hrvatskog modernog slikarstva za obje slikarice je bio dvosjekli mač. S jedne strane, duguju mu sistematsku likovnu poduku od rane dobi, a s druge strane do kraja života ne mogu se osloboditi očevog nasljeđa, te ostaju vezane za akademski realizam i plenerizam potpuno ignorirajući suvremene tendencije u umjetnosti 20. stoljeća. Obje slikarice međutim posjeduju izraziti likovni talent i ostavile su iza sebe djela neosporne likovne kvalitete.

Na temelju analize djela i arhivskog materijala, te na temelju zapisa autorica, gdje ključnu ulogu igra neobjavljena autobiografija Ivanke Bukovac, daje se uvid u njihov život i gotovo zaboravljeni opus.

Koncert:

Ansambl BREVIS osnovan je 2008. u gradu Kaliningrad. Njihova današnja ravnateljica i voditeljica, koja ih je od osnutka i stvarala, dirigentica i pijanistica Serebrianskaya Victoria, završila je litvansku Akademiju umjetnosti. Ansambl se sastoji od deset mladih glazbenika: Serebryanskaya Jeanne, 12 godina (violina, vokal), Kuleshov Ilia, 14 godina (blok flauta, tenor i oboa), Dergletskaya Maria, 16 godina (violončelo, violina), Bubnov Ivan, 11 godina, (blok flauta) Subbotina Veronica, 14 godina, (violina), Hulga Ksenia u dobi od 7 (piccolo, vokal), Horosh Ivan – 10 godina, (blok flauta, vokal), Žukov Anastasia – 11 godina (violina), Poustovalova Natalia -12 godina (blok flauta). Svi oni uče glazbu u Glazbenoj školi Glinka ili pri Glazbenom konzervatoriju u Kaliningradu i / ili na Glazbenoj školi Glier.
Repertoar Brevisa obuhvaća autore baroka, renesanse, ali ansambl često izvodi i glazbu raznih naroda, primjerice: rusku, njemačku, englesku, francusku, poljsku. Brevis redovito nastupa diljem svijeta i sudjeluje na brojnim festivalima u svojoj zemlji i inozemstvu, te aktivno sudjeluje u kulturnom životu svog grada. Svi članovi Brevisa ujedno su i članovi Filharmonijskog dječjeg orkestra grada Kaliningrad u Rusiji.

Pročitajte još

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist

‘UMIŠLJENA MIŠICA’ Lutkarska predstava za najmlađe ove nedjelje

Dulist