DuList IN

EMIR HOT Možda se odlučim napisati autobiografiju. Već me strah da će imati tisuću stranica

EMIR HOT Možda se odlučim napisati autobiografiju. Već me strah da će imati tisuću stranica

Dubrovnik je jedan od najljepših gradova na svijetu. Mojim kćerima se ovdje posebno sviđa i već smo se svi naviknuli. Zasad nemam namjeru mijenjati adresu. London, gdje sam se i školovao, bio je dobra odskočna daska u karijeri. Mladim ljudima nudi puno mogućnosti, ali ne ostavlja puno vremena za obitelj koja je meni najvažnija. Tamo se živi sto puta brže, a ja sam tražio mjesto gdje se u mirnijoj atmosferi mogu baviti kreativnim radom. Mislim da nisam pogriješio – priča nam gitaristički virtuoz i glazbenik Emir Hot koji je prije skoro četiri godine londonsku adresu zamijenio dubrovačkom. Hot, koji je inače rodom iz Tuzle, nedavno je objavio rock baladu ‘Naš svijet’ u izvedbi s Giulianom. Pjesma je poklon Hotovog starog prijatelja Semira Sefera koji mu je ukazao povjerenje da je snimi u modernom aranžmanu.

—Budući da je Giuliano regionalna pop/rock zvijezda s kojom sam i ranije surađivao i dobro poznajem njegove glasovne sposobnosti, odluka za pjevača je bila i logična. Svojim glasom je donio sve što je ta pjesma i zahtijevala i jako sam ponosan na ovu suradnju koja nam je javno ozvaničila dugogodišnje prijateljstvo – rekao je Hot.

Protekla je godina za njega bila kreativna u smislu autorskih radova i studijskih angažmana. U vrijeme restrikcija, dosta je vremena provodio u studiju. Između ostalog, rezultat toga je i nova pjesma s Giulianom.

Kada govorimo općenito o glazbenoj industriji u ovim teškim vremenima, moram reći da smo jedna od najpogođenijih kategorija. Budući da je naša jedina zarada od koncertnih aktivnosti kojih već skoro godinu dana nema, primorani smo baviti se raznim djelatnostima koji baš i nemaju veze sa našom profesijom. Nisam nikada javno izlazio sa apelima za pomoć iako smatram da bi bilo fer da se neko pozabavi i ovim pitanjem. Međutim, tu smo gdje jesmo i nadam se da će ova kriza proći što prije – kaže Hot.

O inspiraciji
Inspiracija mu u radu, kako navodi, može doći od bilo čega i bilo kad. No, ističe kako se u autorskim radovima, odnosno u tekstovima najviše bavi društvenom problematikom.

-Ako sam angažiran kao studijski muzičar, onda se prilagodim onome što posao zahtijeva. Za mene je muzika umjetnost i ja se, iako me najviše znaju kao gitaristu, smatram muzičarem u punom smislu te riječi. Bavim se aranžmanima, produkcijom, pišem tekstove i angažiran sam kao online instruktor. Inspiracija može doći u bilo kojem momentu od bilo čega. Postoje periodi kada mjesecima ne napišem ništa, a onda u mjesec dana snimim čitav album. To spontano dolazi – rekao je.

EMIR HOT Možda se odlučim napisati autobiografiju. Već me strah da će imati tisuću stranica

U mlađim danima najviše je slušao rock i heavy metal, ali je pored toga slušao i sve drugo što mu je dolazilo pod ruku ili bolje reći – pod uho. Završio je i klasičnu gitaru pa se u njegovim radovima često čuju i takvi elementi. Kao studijski gitarist angažiran je na različitim projektima svih mogućih žanrova.

-Radio sam muziku za film i kazalište, a rado ću se pohvaliti i gostovanjem sa Dubrovačkim Simfonijskim Orkestrom u Kneževom dvoru. U svakoj muzici se mogu naći kvalitetni elementi koje poslije koristim u svom stvaralačkom radu na svoj način te tako uz svoje ideje pokušavam izgraditi neki vlastiti stil – istaknuo je.

‘Beyond Rock’
S njime smo se prisjetili stvaranja njegovog albuma na kojem je sudjelovao i slavni engleski producent i gitarist Thomas Dennis ‘Tom’ Newman. Album ‘Beyond Rock’ je, pored ostalih albuma s raznim grupama, njegov drugi solistički album. Na njemu je htio predstaviti sve ono što ga je u glazbi inspiriralo u mlađim danima, ali kroz današnje viđenje takvog glazbenog izražaja, u vrijeme moderne produkcije.

-Naziv ‘Beyond Rock’ koji je predložio upravo legendarni Tom Newman za koga ste me pitali. On je moj prijatelj koji je producirao puno svjetskih albuma s milijunskim tiražima i suosnivač je korporacije ‘Virgin’ koja je u svojim počecima bila diskografska kuća. Njemu sam povjerio producentsku palicu za ovaj projekat, a on se rado odazvao te smo sve snimili u Mostaru u ‘Muzičkom Centru Pavarotti’. Pored njega imao sam niz vrsnih muzičara sa svjetske scene (Dino Fiorenza, Maestro Mistheria, Sergej Škofljanec), te pored njih i Dubrovačkog bubnjara Ivušu Gojana. Nadam se da ćemo album uskoro izvoditi i uživo te svakako uvrstiti i Dubrovnik na popisu gradova gdje mi je želja ugostiti sve te talentirane glazbenike – navodi Hot.

Nezaboravni trenuci
Kaže nam kako se može živjeti od glazbe, ali da je ‘put trnovit’.

-Ranije je bilo puno lakše. Dolaskom interneta i tehnologije zatrpani smo pregrštom uradaka u kojima se mnogi talentirani glazbenici izgube. Ipak, put postoji ali je rizičan i zahtijeva puno odricanja – istaknuo je.

S obzirom na to da početak njegovog glazbenog djelovanja i suradnji seže u 90-e godine prošlog stoljeća, iza njega je bezbroj nezaboravnih trenutaka.

-Nekada se možda odlučim pisati autobiografiju i već me strah da će ta knjiga imati 1000 strana. Priča još nije završena i svaki dan sa sobom nosi nova iskustva, nove anegdote itd… Bilo bi nepošteno krenuti nabrajati pa nekoga izostaviti. Za ovu priliku bih izdvojio nezaboravno iskustvo kada sam osvojio najveće svjetsko priznanje pobijedivši na gitarskom natjecanju ‘Guitar Hero UK 2005’ na Wembleyu. To se ne zaboravlja – rekao je Hot.

Cilj mu je ostvariti što više autorskih radova, koncerata i, kako kaže, svega što ide s tim.

-Dokle god imam snage toliko ću se i baviti muzikom. Mladima bih poručio da ne odustaju ali da svakako razmisle i o sigurnoj opciji i onome što je danas u trendu i najtraženije. Školovanje je svakako najbolja investicija za karijeru. Naravno da vas treba poslužiti i faktor sreće, ali svaki se rad isplati kad tad – zaključio je Hot.

Foto: Emir Hot

Tekst objavljen u tiskanom izdanju 27. siječnja 2021.

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist