Aktualno

ELEKTROTEHNIČARI SLAVE 56. GODINA MATURE Rodilo se zajedništvo koje nikad neće prestati!

ELEKTROTEHNIČARI SLAVE 56. GODINA MATURE Rodilo se zajedništvo koje nikad neće prestati!

Maturanti prve elektrotehničke škole, generacija 1965. godine, ponovno su se okupili povodom proslave 56. obljetnice mature. Prisjetili su se lijepih dana iz srednjoškolskih klupa u koje su prvi put sjeli prije 60 godina.

– Ponosni smo što smo završili elektrotehničku školu, a znanjem i radom izgrađivali domovinu Hrvatsku. Počeci su bili turbulentni. Bili smo prvi polaznici ove škole, bez programa i vizije. Program se stvarao kroz naše školovanje, najviše zahvaljujući stručnim inženjerima na polju elektrotehnike iz redova privrede Dubrovnika, koji su imali viziju što treba ovoj školi, i kako znanjem osposobiti buduće elektrotehničare jake struje, koji će kasnije naći zaposlenje u industrijskoj grani privrede ovog Grada – rekao je Dubravko Kovačević, jedan od maturanata.

– Naime potreba za suvremenije opremanje brodova raznim novim navigacijskim uređajima i drugom opremom, te želja da se pomorski kadar što bolje osposobi, dovela je do otvaranja Elektrotehničkog odjela na Pomorskoj školi u Dubrovniku. Međutim, zbog raznih okolnosti nije se mogao otvoriti elektro odjel koji bi školovao brodske elektrotehničare, pa je taj odjel odmah nakon osnutka preorijentiran u Elektrotehnički odjel jake struje, u kojem su se školovali elektrotehničari jake struje. Ovaj odjel je prvih godina svoga postojanja zadavao školi mnogo poteškoća, kako onih kadrovske prirode, tako i materijalne, zbog opremanja elektrolaboratorija i elektroradionice. Trebalo je proteći šest godina da bi se stvorili svi potrebni zakonski preduvjeti za službeno otvaranje ovog odjela i njegovu verifikaciju. Tako je ovaj odjel verificiran tek rješenjem Republičkog sekretarijata za kulturu, prosvjetu, fizičku kulturu broj: 1503/1 od 1967. i rješenjem broj 0684-203 od 1961. Odjel je radio po programu školskog centra za elektrotehniku i strojarstvo u Zagrebu. Na kraju školovanja polagao se završni ispit i dobivalo se zvanje: ‘diplomiranog elektrotehničara jake struje’. Otvaranje strojarskog odjela 1972. godine nastalo je jezgro za početak rada Tehničke škole. Ostvarene široke mogućnosti školovanja mladih ljudi u tehničkoj kulturi dovelo je do prerastanja Pomorske škole u Pomorsko-tehničku školu – naveo je ističući kako danas Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik ima sljedeće smjerove: pomorski nautičar, tehničar za brodostrojarstvo, strojarski tehničar, elektrotehničar, elektroničar i računalni tehničar za strojarstvo.

– Svima čestitam ovaj jubilej. U ovim klupama rodila se ljubav i zajedništvo, koji nikad nije i neće prestati. Živjeli! – naglasio je.

Također, danas kad slave 56. obljetnicu mature, prisjetili su se i pokojnih kolega: Borisa Staničića, Špira Staničića, Joza Lopina, Ivice Skaramuce, Želimira Kalaša, Slobodana Guce, Ilije Kneževića, Ivice Vrtipraha, Jerka Nogića, Mira Šiljića i Krista Laptala te im minutom šutnje odali počast.

ELEKTROTEHNIČARI SLAVE 56. GODINA MATURE Rodilo se zajedništvo koje nikad neće prestati!

Pročitajte još

BIG SEE Studio Proto-Arch dobio nagradu za igralište u Mandaljeni

Dulist

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist